Sfantul Maxim Marturisitorul



Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobila. A intrat în monahism în mânăstirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții monotelismului susțineau ca în Hristos nu a existat decât o singura voința și o singura lucrare: cea dumnezeiasca. împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe II, accepta sa se afirme ca in Hristos exista o singura lucrare.

Scopul împaratului era de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. Insă, a fi de acord cu afirmația ca în Hristos exista o singura lucrare, însemnă a fi de acord cu învatatura ca natura umana nu mai persista în Hristos. Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește sa condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mana dreapta. Va muri la puțin timp, în cursul aceluiași an și va fi îngropat în Mănăstirea "Sfântul Arsenie“.
Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul
îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovniceasca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu sa mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Icoanei Maicii Domnului “înjunghiată” - Esphagmeni;
- Icoanei Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia;
- Sfântului Mucenic Neofit;
- Sfântului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);
- Pătimirii Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila;
- Sfântului Cuvios Neofit;
- Sfintei Irina;
- Sfintei Mucenițe Agni;
- A patru Sfinți Mucenici din Tir.

Maine, 22 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Apostol Timotei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta