SĂRBĂTOAREA ZILEI Sfântul Cuvios Pavel Tebeul



Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III lea. Este considerat în istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras în "cele mai dinăuntru ale pustiei", primul eremit sau pustnic. Informațiile despre viata Sfântului Pavel Tebeul, le avem datorita întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu ii descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, ca se afla în pustie o persoana mai desâvarșită decât el. Este demn de reținut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc - Părintele Antonie a zis: "Bucura-te Pavele, vasul alegerii și stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei", iar Pavel i-a răspuns: "Bine ai venit soare, care luminezi toată lumea, povățuitorule al celor ce se mântuiesc, gura lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăți și pe diavolul l-ai gonit dintr-insă". Nu se trătează unul pe altul ca de la superior la inferior. Din dialogul cu Pavel aflam ca ajunge în pustie pentru a scăpa de mania cumnatului sau. Acesta dorea sa-l denunțe împăratului Deciu ca este creștin, pentru a moșteni toată averea familiei sale. Era perioada persecuțiilor împotriva creștinilor.

De 70 de ani Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusa de un corb. în ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul ii va aduce o pâine întreaga. Din Sinxar reiese ca luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o frângă, unul pe altul mai mare făcându-se cu cinstea. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singura s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea sa.

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Pavel Tebeul, Sfântul Antonie s-a intors la manastirea sa, luand cu sine haina Sfăntului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, incat numai de doua ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.
Mai multe informații despre Sfântul Pavel Tebeul
Troparul Sfântului Pavel Tebeul

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai aratăt, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce aleargă la tine cu credința. Slava Celui ce ți-a dat ție putere, slava Celui ce te-a încununat pe tine, slava Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Tot în aceasta zi, facem pomenirea:

Sfântului Cuvios Ioan cel sărac pentru Hristos, numit și Colibașul;

- Sfântului Mucenic Pansofie.

Maine, 16 ianuarie, serbam închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta