Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion



Sfântul Grigorie de Nazianz s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în vecinătatea cetății Nazianz. Tatăl său este convertit la creștinism de soţia sa Nona și ajunge mai târziu episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie a studiat în Cezareea Capadociei, în Cezareea Palestinei şi în şcoala Alexandriei Egiptului. Şi-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani. În timpul studiilor se împrieteneşte cu Sfântul Vasile cel Mare.

În jurul anului 357 părăsește Atena și revine acasă. Primește taina Sfântului Botez și invitaţia Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înfiinţase pe malul raului Iris în Pont. Ajunge la această mănăstire şi stă o perioadă destul de lungă. În timpul şederi sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei. Se reîntoarce acasă pentru a-l sprijini pe tatăl său în activitatea sa pastorală. Ajuns acasă, este hirotonit preot de către tatăl său, împotriva voinţei sale, probabil la sărbătorile Crăciunului din anul 361.

După hirotonire se retarage în singurătate, timp în care a scris "Apologeticus “, o lucrare în care ne descoperă greutăţile preoţiei şi motivele pentru care s-a ferit să o primească. Revine la tatăl său pentru a-l ajuta să readucă pacea în comunitatea tulburată de semiarieni.

După moartea tatălui său în 374, preia scaunul episcopal de Nazianz, însă nu pentru multă vreme, deoarece se retrage la Seleucia în Isauria, dedicându-se vieţii contemplative. În anul 379, un grup de credincioşi îi cere să vină la Constantinopol pentrua reorganiza Biserica de aici, persecutata şi distrusă de arieni.

Una din rudele sale apropiate îi dăruieşte o casă, pe care o amenajează şi o sfinţeşte, cu hramul Anastasia, Învierea. În această biserică, el va ţine cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Aceste cinci Cuvântări teologice îi vor aduce mai târziu numele de "Teologul".


În anul 380, împăratul Teodosie l-a ales episcop de Constantinopol. Sinodul ÎI ecumenic din anul 381 de la Constantinopol, confirma alegerea Sf. Grigorie ca episcop de Constantinopol. Din cauza constestarilor cu privire la alegerea să, se retrage în Capadocia, la Nazianz. În anul 383 l-a hirotonit pe Eulalius episcop şi s-a retras în Arianz. Aici şi-a petrecut ultimii ani în meditaţie. A trecut la cele veşnice în 389-390.

Troparul Sfântului Grigorie de Nazianz

Fluierul cel păstoresc al Teologiei tale a biruit trâmbitele ritorilor; că ţie, celui ce ai încercat adâncurile Duhului, ţi s-au adăugat şi frumuseţile Cuvântului. Ci roagă pe Hristos Dumnezeu, părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Bretanion, episcopul Tomisului


Sfântul Bretanion, episcopul Tomisului se pare că a fost ucenic al Sfântului Vasile cel Mare. A fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360 şi a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381. Date despre acest episcop avem de la Sozomen şi Teodoret al Cirului. Astfel, Sozomen vorbeşte de vizită împăratului arian Valens (364-378) la Tomis, în anul 369, pe când se întorcea dintr-o expediţie împotriva goţilor. Autorul spune în "Istoria să bisericească" ca împăratul a intrat în biserica episcopală şi a cerut episcopului Bretanion să intre în comuniune cu arienii pe care îi simpatiza, şi să slujească împreună cu ei. Marele episcop a apărat dreapta credinţă şi "a vorbit împăratului cu îndrăzneală despre hotărârile celor 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I de la Niceea (325) împotriva lui Arie, pe care nu le putea călca". Sfântul Bretanion a avut un rol important în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaşte ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare. Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul.

Troparul Sfântului Bretanion

Îndreptător credinţei şi chip blandetilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Bretanion, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.


Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Publie;

- Părintelui Maris;

- Sfintei Muceniţe Medula;

- Sfântului Cuvios Castin;

- Sfântului Cuvios Apolo;

- Sfântului Cuvios Dimitrie Schevofilaxul;

- Sfântului Mucenic Auxentie.


Mâine, 26 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Xenofont, soţiei sale - Maria, şi fiilor lor: Arcadie şi Ioan.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta