Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv



X
Enofont a fost unul din cei mai bogaţi oameni din Constantinopol. Împreună cu soţia sa Maria, îşi duceau viaţa potrivit voii lui Dumnezeu. Hotărăşte să-şi trimită fiii la şcoala din Beirut, în Fenicia. Din cauza unei boli, îşi cheamă fiii pentru a fi alături de el pe patul suferinţei. Îi îndemână pe aceştia să ia ca plida de trăi viaţa sa: „socotesc că nu vă va fi de trebuinţă alt învăţător; căci învăţătura cea din casă prin cuvinte şi închipuita prin fapte mai folositoare este decât învăţătura cea din afară”.

Xenofont îi cere lui Dumnezeu să-l ţină în viaţă până îşi va vedea fiii în toate desăvârşiţi. Dumnezeu îi asculta rugăciunea şi îi descoperă în vis că se va însănătoşi. În urma acestei minuni, cei doi fii, Ioan şi Arcadie, decid să revină în Beirut. În timpul călătoriei lor pe mare, se produce o furtună. Datorită rugăciunilor au ajuns la uscat, însă, fiecare în altă ţară: Ioan la un loc ce se numea Melfitan, iar Arcadie, în Tetrapirghia. Fiecare neştiind de salvarea celuilalt, petrecea în întristare. Ca mulţumire că nu au pierit în mare, cei doi vor îmbrăca haina monahală în locuri diferite.


Ţinând seama că timp de 2 ani nu au mai primit nicio veste de la cei doi fii, Xenofont trimite o slugă la Beirut să cerceteze motivul pentru care aceştia nu au mai dat semne de viaţă. Sluga nu-i găseşte, dar îl întâlneşte într-o mănăstire pe unul din însoţitorii celor doi de pe corabie. Acesta îi mărturiseşte că numai el a scăpat din cumplita furtuna. Ajuns la curtea lui Xenofont, sluga îi vesteşte acestuia ca fiii lui au murit înecaţi în mare. În urma rugăciunilor făcute de Xenofont şi soţia sa Maria, Dumnezeu le descoperă în vis, ca cei doi fii sunt în viaţă. Decid să meargă la Locurile Sfinte spre a-şi vedea fiii. Nu erau aici, dar prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi ajung la Locurile Sfinte pentru închinare. După ce îşi revăd fiii, Xenofont şi soţia sa Maria intra în monahism. Datorită bunei vieturi, Xenofont şi Maria au primit darul de a face minuni.

Citeşte mai multe informaţii despre Sfinţii Xenofont şi Maria

Tropar la mai mulţi Cuvioşi

Dumnezeul părinţilor noştri, Care faci pururea cu noi după blandetile Tale, nu depărta mila Ta de la noi; ci pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv - Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa să din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut în rândul Sfinţilor, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie, când a trecut la cele veşnice.

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.

Rămânând de mic orfan de tată, iar mama să făcându-se monahie, la vârsta de 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact, care I-a adus în obştea Mănăstirii Frumoasă, din Basarabia, apoi la Mănăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi, unde se afla şi un vestit spital.

Citeşte mai multe informaţii despre Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Simeon cel Bătrân;

- Sfântului Cuvios Amona;

- Sfinţilor Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul, şi alţi şapte ostaşi;

- Sfântului Cuvios Gavriil şi a doi mucenici din Frigia.


Mâine, 27 ianuarie, sărbătorim Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta