SĂRBĂTOAREA ZILEI Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru


Pe 16 ianuarie serbam închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflam ca în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie întemnitat și legat în lanțuri. Petru este dezlegat si eliberat de un înger. Lantul cu care a fost legat Petru tămăduia neputințele și gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lanț se sfințea.
Lănțul a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, trecând de la unii la alții, pana când Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr. Impărăteasa l-a dus la Constantinopol în anul 437 sau 439. De aici, lanțul cu care a fost legat Sfântul Petru, ajunge la Eudoxia, soția lui Valentin, împăratul Occidentului. Lanțul va fi depus într-o biserica ridicata în cinstea Sfântului Apostol Petru. Potrivit tradiției, în acesta biserica au fost aduse si lanțurile cu care a fost bătut Apostolul în vremea împăratului Nero.
Citește mai multe informații despre Lanțurile Sfântului Petru
Troparul închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru
Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanțuri care ai purtat, cela ce ai fost decât Apostolii mai întâi pe scaun șezator. Cărora cu credința închinandu-ne, ne rugam: cu ale tale rugăciuni cele către Dumnezeu, dăruiește lumii mare mila.

Tot astăzi, facem pomenirea:
- Sfinților Mucenici și frați: Pevsip, Elasip, Mesip si a bunicii lor, Neonila;
- Sfântului Mucenic Danact, citețul;
-Sfântului Sfințit Mucenic Damaschin.

Maine, 17 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta