Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul



Nu cunoaştem cu exactitate data naşterii Sfântului Ignatie Teoforul, însă, cunoaştem dată trecerii sale la cele veşnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Împreună cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfântului Ioan Evanghelistul. Se crede că a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Petru. Numele "Teoforul” înseamnă "purtător de Dumnezeu “. Potrivit tradiţiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în braţe pentru a-l arăta ucenicilor Săi ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).

A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alţi creştini, în timpul persecuţiei din Antiohia şi pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma.

I-a implorat pe romani să nu mijlocească în fata autorităţile imperiale pentru a obţine achitarea lui.: "Lăsaţi-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu şi sunt măcinat de dinţii fiarelor, ca să fiu pâine curată a lui Hristos “.


Câţiva creştini au adunat rămăşiţele sale din amfiteatrul de la Roma şi le-au adus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Rugăciuni la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul

Troparul Sfântului Ignatie Teoforul

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.


Tot în această zi, facem pomenirea:

- Sfinţilor şapte Mucenici care s-au săvârşit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob şi Parigorie;

- Sfinţilor Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, şi Mochie, citeţul;

- Sfinţilor Mucenici Sarvil şi Vevea, sora lui;

- Sfântului Mucenic Varsemeu;

- Sfântului Cuvios Afraat;

- Sfântului Cuvios Achepsima;

- Sfântului Mucenic Dimitrie Hiotul.


Mâine, 30 ianuarie, facem pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta