Sfantul Eftimie cel Mare



Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV lea, pe vremea împăratului Gratian. S-a născut în Melitina (Armenia), din pântece sterp și neroditor. Numele sau înseamnă în limba greaca "voie buna”. La varstă de 29 de ani ajunge la Iersualim și se nevoiește într-o peșteră. Aici a savarșit nenumărate minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nerodire și a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe sa aibă copii.

Una din aceste femei este soția lui Terevon saracinul. Acesta își aduce soția stearpa înaintea lui Eftmie și ii spune: "Știu sa ma plec cinstite părinte, ca te va asculta pe tine Dumnezeu, dacă te vei ruga; pentru ca El face voia celor ce se tem de Dansul. Deci, fiindcă atât de multa vreme a trecut și nu m-am putut învrednici a avea fiu, pentru ca aceasta era stearpa, te rog cinstite părinte, roagă pe Iubitorul de oameni sa ne daruiască noua fiu". Bătrânul înțelegand credința lor, i-a pecetluit de trei ori cu semnul Crucii, atingând cu mana pântecele femeii și a zis: "Mergeti, bucurându-vă intru Domnul, pentru ca iată va dăruiește prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte bărbatească". Crezând cuvintele sfântului bătrân, s-au dus cu bucurie la ale lor; apoi a zămislit cea stearpa trei fii, după prorocia părintelui purtător de Duh.

Sfântul Eftimie a fost și un mare apărător al dogmelor bisericești. Lupta împotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, îl numește luptător și învățător al dreptei credințe. Recunoaște cele două nașteri ale Fiului, adică pe cea veșnică din Tatăl și fără trup și pe cea sub vreme, din Fecioara Maica, cu trup insuflețit; mărturisește ca în Hristos sunt doua firi -dumnezeiasca și omeneasca, dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite.

Slujitori ai marelui Eftimie au grăit despre dansul: "Nu l-am cunoscut mâncând ori vorbind cu cineva fără de mare nevoie, afara de sâmbăta și de duminica. Nu l-am văzut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori șezând puțin, iar alteori o frânghie spânzurată într-un colt al acoperământului chiliei ținând-o cu amândouă mâinile, se împărtășea puțin de somn pentru nevoia firii". Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani.
Troparul Sfântului Eftimie cel Mare
Veselește-te pustie ceea ce nu nășteai, bucură-te ceea ce nu aveai durere, ca ți-a înmulțit ție fii bărbatul doririlor celor duhovnicești, cu buna credința sădindu-i, cu înfrânarea hrănindu-i, spre săvârsirea bunătăților. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.

Tot în aceasta zi facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu și Vasilid;
- Sfinților Mucenici în, Pin și Tim;
- Fericitului Petru Vameșul;
- Sfintei Mucenițe Ana;
- Sfinților Mucenici Tira și Agni;
- Evlaviosului împărat Leon cel Mare din Tracia;
- Sântului Mucenic Zaharia.

Maine, 21 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Maxim Marturisitorul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta