Sfinții Atanasie si Chiril



Sfinții Atanasie și Chiril au luptat împotriva a doua dintre cele mai mari erezii: arianismul si nestorianismul.
Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susținea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființa creată. Sfântul Atanasie s-a născut în anul 295, în Alexandria. A fost făcut citeț în anul 312 și diacon în 318, data după care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon și secretar, el îl însotește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joaca un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie. Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariana și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirma ca Fiul este născut din veșnicie din Tătăl, deoființă cu El. Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru - 8 iunie 328.  A trecut la cele veșnice la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuți în exil.
în iconografie se recomanda ca Sfântul Atanasie sa fie zugrăvit bătrân, de statura potrivita, puțin cam spătos și gârbovit, dar vesel, având culoarea fetei plăcută, barba nu lunga, dar lata, acoperindu-i obrazul, nu prea carunț, nici de tot alb, ci numai puțin gălbui, cu gura mica, ce zice: "Iarăși, și de multe ori cădem la Tine și Ție ne rugam, Bunule și iubitorule de oameni…".

„Dar noi ne ținem cu indrăzneală de dreapta credință, pe temeiul dumnezeieștilor Scripturi, punând-o ca un sfeșnic în candelabru și zicând: Acesta este Fiul adevărat al Tatălui, prin fire, propriu ființei Lui, Ințelepciunea unic născută și Cuvântul adevărat și unic al lui Dumnezeu. Nu este creatura și făptura, ci Născutul propriu al ființei Lui. De aceea e Dumnezeu adevărat de o ființa cu Tatăl adevărat.” (Sfântul Atanasie cel Mare)

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea ca În Iisus Hristos exista doua-persoane - persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a născut din Fecioara Maria. De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Aceasta concepție eretica despre existenta a doua persoane în Iisus Hristos ducea la afirmația ca Dumnezeul-Tatăl a avut doi fii. Consecința acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita "Născătoare de Dumnezeu" ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuie numita "Născătoare de om", sau cel mult "Născătoare de Hristos".
Datorita Sinodului de la Efes, i se recunoaște Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.
Sfântul Chiril este zugrăvit cam plesuv la tâmple, având parul amestecat cu căruntețe, fata neteda, obrazul lat și barba cuvioasa, deasa, lunga si despicata în doua, cu sprâncene groase, mari și încercuite, împodobind fruntea, cu nasul încovoiat și nările pleoștite, purtând pe cap acoperământ cu cruci, zicând: "Mai ales pentru Prea Sfânta, Prea Curata, Prea Binecuvantată, Marită Stăpână noastră de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria".
"Daca cineva nu marturiseste ca Cuvântul lui Dumnezeu-Tatăl S-a unit cu trupul după ipostas și ca Hristos este numai unul cu propriul Sau trup, Același, adică Dumnezeu si om deodată, sa fie anatema!" (Sfântul Chiril al Alexandriei)
Troparul Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril
Cu faptele dreptei credințe strălucind și toată credința cea rea stingând, biruitori ați fost, cu buna credința pe toți îmbogațind, Biserica foarte împodobind, după vrednicie ați aflat pe Hristos Dumnezeu, Cel ce dăruiește noua mare mila.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenițe Xenia;
- Sfântului Cuvios Marcian din Cipru.

Maine, 19 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Macarie Egipteanul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta