Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul




Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin și din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. În Listra erau cinstiți în mod deosebit zeii păgâni Zeus si Hermes, în ale căror temple erau prezenți foarte multi preoți care aduceau jertfe neîncetat.

Din Faptele Apostolilor, aflam ca Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un șchiop din pântecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduiește în casa sa, și-l daruiește pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvântarea adusa în cetatea ei.

Timotei este numit de Sfântul Apostol Pavel "adevărat fiu al credinței". L-a însoțit pe acesta în călătoriile misionare din Frigia, Galatia și Misia, în orașele Troa, Filipi și Berea, la Atena.

Amintim ca Pavel îl sfătuiește pe Timotei cum sa păstorească credincioșii, îndemnuri care vor deveni reguli pentru slujitorii Bisericii: "Nimeni sa nu disprețuiască tinerețile tale, ci fa-te pilda credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curația. Pana voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătura. Nu fi nepăsator fata de harul care este intru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugeta la acestea, tine-te de acestea, ca propășirea ta sa fie vădita tuturor. Ia aminte la tine insuți și la invățătura; stăruie în acestea, caci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te asculta" (I Timotei 4, 11-16).

Dionisie din Furna mărturisește în "Erminia picturii bizantine" ca Sfântul Timotei trebuie zugrăvit în chipul unui bătrân cu barba creata, ținand în mana un sul înfășurat, însemnul propovăduirii sale apostolice.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domițian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel il va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legata de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exista obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli sa poarte măști și sa omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. în timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneală în fata acestora si îl mărturisește pe Hristos. Aceștia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut pana când și-a dat duhul. Trupul sau a fost îngropat cu cinste in locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale au fost duse in Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul și au fost puse în biserica "Sfinții Apostoli", alături de Apostolii Luca si Andrei.

Rugăciuni către Sfântul Apostol Timotei

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învățându-te și intru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conștiința, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; și credința păzind, aceeași cale ai săvârșit, apostole Timotei: roagă-te lui Hristos Dumnezeu sa mântuiască sufletele noastre.


Tot în aceasta zi, facem pomenirea

- Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul;

- Sfinților Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.


Maine, 23 ianuarie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Clement al Ancirei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta