Pomenirea Sfintei Preacuvioasei Marii Mucenițe Anastasia Romana


 


Ea s-a născut la Roma dintr-o familie nobilă, dar a rămas orfană de ambii părinți de la vârsta de trei ani. Orfană fiind, ea a fost luată spre creștere într-o mânăstire de lângă Roma, a cărei stareță era Sofia, vestită prin marea înălțime a vieții ei duhovnicești.
De-a lungul celor șaptesprezece ani care au urmat, Monahia Anastasia s-a făcut și ea vestită, asemenea chipului maicii ei duhovnicești, printre creștini ca aspră și minunată nevoitoare, iar printre păgâni ca femeie de o frumusețe neasemuită.
Guvernatorul păgân Probus a trimis soldați la acea mânăstire spre a o lua pe Anastasia sub escortă și a o aduce înaintea lui. Mai înainte cu două ceasuri de aceasta, Egumena Sofia a sfătuit-o din destul pe tânăra Anastasia să se țină strâns de credință, i-a arătat cum să risipească meșteșugirile lingușirilor cu care avea să fie ispitită și toată înșelăciunea, și cum să îndure sinsitrele torturi.
A răspuns Anastasia către maica ei duhovnicească astfel: "Gata este inima mea, gata este ea a muri pentru Domnul meu, Hristos. Gata este sufletul meu de moarte pentru Dulcele Izbăvitor. "
Adusă înaintea guvernatorului, Anastasia și-a declarat pe față credința în Hristos Iisus Dumnezeul și Domnul.
Guvernatorul mai întâi a încercat să o ademenească pe Anastasia, apoi a trecut la sinistre amenințări.
La acestea mucenița a răspuns: "Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință. "
Monahia Anastasia a fost supusă celor mai josnice umiliri: ei i s-au smuls de pe trup hainele, fiind ridicată goală înaintea mulțimii.
Dar viteaza creștină a strigat atunci, neînfricată, către călăi: "O, nu aveți decât să mă biciuiți, să mă tăiați, să mă sfâșiați în bucăți, să înecați în sânge goliciunea mea!"
Ceea ce bestialii torționari au și făcut, întocmai, în timpul acesta mucenița a simțit de două ori o cumplită sete, și a cerut apă. Un bărbat creștin pe nume Chiril a dus apă la buzele muceniței. Din această pricină de la Marea Muceniță Chiril a primit scumpă binecuvântare, iar de la criminalii torționari, moarte prin decapitare.
Anastasiei mai departe torționarii i-au tăiat sânii și limba, dar îngerul Domnului s-a pogorât la ea și a întărit-o. Ea la urmă a fost omorâtă prin decapitare în afara cetății.
Fericita Sofia a aflat rămășițele trupului ei, le-a cules cu rugăciune de lacrimi și le-a îngropat cu cinste. Sfânta Preacuvioasă Mare Muceniță Anastasia s-a încununat cu cununa veșnicei slave în timpul domniei pământești a lui Decius.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta