Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Marcu păstorul; a Sfinților Mucenici și buni frați Alexandru, Alfiu (Alfeu) și Zosima; a Sfântului Mucenic Pimen, a Sfinților Mucenici Nicon, Neon, Eliodor (Heliodor) și celelalte fecioare și fii.


 


Acești sfinți au trăit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305), în cetatea Pisidiei, în Asia Mică, când acolo era domnitor Magnus.

Iar Fericitul Marcu, un păstor, păștea oile, având părul capului alb și lung până la călcâie. Sf. Marcu a fost arestat pentru mărturisirea deschisă a credinței creștine în Antiohia Pisidiei. Cei treizeci de soldați care-l păzeau au fost convertiți la creștinism de Sf. Marcu fiind martirizați la Niceea prin tăierea capului.

Iar pe sfântul l-au trimis la Claudiupoli, unde au chemat făuri ca să facă legăturile sfântului.

Și au venit trei frați, anume Alfie, Alexandru și Zosima, care locuiau în satul Cataliton, meșteri deprinși la lucrul fierului. Începând a bate fierul, curgea apa pe ei și li se muiau mâinile, dar fierul nu se lăsă bătut; iar ei mirându-se de ceea ce li se întâmplă, și auzind dumnezeiesc glas care-i îndemna să se nevoiască împreună cu Marcu, au mărturisit că sunt creștini. Atunci îndată au fost supuși la chinuri felurite, în timpul cărora și-au dat duhul.

Iar Marcu a fost încălțat cu încălțăminte de chinuire, bătut, împuns cu frigări și, după ce i s-a tăiat limba, i s-a tăiat și capul la Claudiopolis. Când au luat capul sfântului mucenic să-l ducă în templul păgân al lui Artemis, toți idolii s-au prăbușit la pământ și au fost distruși. Martorii acestei minuni, Nicon, Neon, Heliodor împreună cu alți tineri bărbați și femei au crezut în Hristos, și-au mărturisit credința creștină, au fost chinuiți împreună cu mulți tineri și fecioare și le-au tăiat capetele la locul ce se cheamă Maromilium (Moromilio).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta