Pomenirea Sfintelor Mucenițe Gaiana și Rhipsimia și a celorlalte treizeci și cinci împreună cu ele


 


Acestea toate, fecioare afierosite Domnului fiind, au fost ucise pentru credința lor în Hristos, de către regele Armeniei, Tiridates.
Rhipsimia era de o frumusețe ne mai văzută, ceea ce l-a făcut pe Dioclețian să și-o dorească de soție. Aceasta a și fost pricina muceniciei tuturor. Rhipsimia a refuzat cererea împăratului, arătându-i că ea este logodnica lui Hristos, Mirele Ceresc.
Apoi Tiridates însuși s-a ispitit voind-o pentru el, căci se îmbătase cu desăvârșire de vederea frumuseții ei. Dar Sfânta Rhipsimia a rămas neclintită ca stânca înaintea păgânului rege.
Astfel, „cel care spulberase pe căpeteniile goților și persanilor cu toate armatele lor, nu a putut să o cucerească pe fecioara lui Hristos. "
Regele, cuprins de sataniceasca ură, a supus-o pe Rhipsimia celor mai bestiale torturi: el i-a tăiat limba, i-a tăiat abdomenul și stomacul și i-a smuls toate măruntaiele. Așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu mucenița lui Hristos. După aceasta, el a decapitat toate maicile.
Vestita Mânăstire de la Echmiadzin s-a înălțat deasupra sfintelor moaște ale acestor mucenițe. Ea se află în apropiere de Yerevan și timp de multe veacuri a fost principalul centru de spiritualitate al Armeniei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta