Juramant mincinos facut pe icoană


 Doi prieteni, Ioan şi Serghie, s-au legat amândoi cu frăţia de cruce înaintea unei Icoane a Maicii Domnului din Mănăstirea Pecerska. Ioan era un om foarte bogat şi avea un fiu, Zaharia, în vârstă de cinci ani. S-a întâmplat însă ca Ioan s-a îmbolnăvit de moarte, înainte de a muri, el l-a încredinţat pe fiul lui Zaharia în grija fratelui lui de cruce, Serghie, lăsându-i pentru aceasta şi o mare cantitate de aur şi argint, pe care Serghie să o păstreze spre a i-o înmână tânărului la împlinirea majoratului.

Dar când Zaharia a ajuns la vârsta cuvenită, tutorele lui, Serghie, adică fratele de cruce al tatălui lui mort, a negat cum că ar fi primit în grijă moştenirea lui. Zaharia atunci a zis:

- Să jure că nu a primit în grijă moştenirea mea chiar înaintea Icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în faţa căreia s-a legat odinioară prin frăţie de cruce cu tatăl meu. Şi dacă înaintea acelei icoane el se jura că nu a primit nimic în grijă de la tatăl meu Ioan pentru mine, atunci nici eu nu voi mai cere nimic de la el.

Serghie s-a învoit. Dar jurându-se în faţa acelei icoane şi vrând apoi să se apropie şi să o sărute, o putere îl ţinea departe, nedându-i voie să vină la icoana. Serghie a început atunci să strige ca un nebun către Sfinţii Părinţii Antonie şi Teodosie, care erau de fată acolo, zicând:

- Nu-l lăsaţi pe acest înger nemilostiv să mă omoare!

Acel înger era un diavol înfricoşător, care îl chinuia prin îngăduinţa lui Dumnezeu.

Aşa a dat Serghie la iveală comoara pe care Ioan i-o încredinţase demult. Când au deschis cufăraşul, s-a văzut că aurul şi argintul închis acolo se dublase în cantitate. Aceasta se întâmplase prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Primind banii, Zaharia i-a încredinţat Mănăstirii Pecerska, iar el s-a tuns monah.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta