Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Aretas [Areta]


 Acest Sfânt mucenic a fost chinuit pentru credința lui în Hristos împreună cu alți patru mii de creștini, preoți, monahi, monahii, bărbați, femei și copii.

Areta era eparhul cetății Nagran din sudul Arabiei, care era ținutul Omirului. (Vezi și Sinaxarul din Minei, unde se spune: "Acesta a fost căpetenie a cetății Negran din Etiopia, pe vremea împărăției lui Iustin, în anii 442. Iar în Etiopia împărățea Elezvoi prea credinciosul împărat și în țara emeriților împărățea păgânul Dunaan, evreul; această țară a omeriților în Sfânta Scriptură se numește Sava [Saba], iar de greci este numită Arabia fericită. ") El era în vârstă de nouăzeci și cinci de ani când a luat mucenicia.
Dunaan, sălbaticul prigonitor al creștinilor, era pe atunci stăpânitorul Omirului. El era hotărât să extermine creștinismul din ținuturile lui și de aceea, înconjurând cetatea creștină a Nagranului, a trimis cuvânt cum că îi va ucide pe toți dacă nu se vor lepăda de Hristos.
Cetățenii au închis porțile și au rezistat vreme îndelungată asediului lui Dunaan. Văzând așa, acesta a făgăduit în mod pervers că nu va face nici un rău creștinilor din cetate, dacă mai marii ei vor deschide cetatea și îi vor da tributul cuvenit. El s-a mai jurat și că va părăsi cetatea imediat ce va încasa tributul. Creștinii l-au crezut și au deschis porțile. Atunci evreul călcător de cuvânt l-a chemat de față pe foarte vârstnicul eparh Areta, împreună cu tot înaltul cler și cei mai de vază cetățeni ai cetății și i-a decapitat pe toți cu sabia, înaintea ochilor întregii cetăți. Apoi a declanșat măcelul în întreaga cetate.
Aflând despre acestea, împăratul Iustin de la Constantinopol a suferit cumplit și a trimis o scrisoare împăratului Etiopiei, Elesbaan [Elezvoi], cerându-i să pornească cu armată împotriva sperjurului Dunaan și să pedepsească cum se cuvine călcarea jurământului și vărsarea sângelui creștinesc. Împăratul Elezvoi a făcut întocmai: el a pornit cu o armată puternică împotriva mișelului Dunaan, l-a învins desăvârșit, a trecut prin ascuțișul săbiei toată oștirea lui și l-a executat pe Dunaan.
Prin descoperire dumnezeiască a fost numit atunci guvernator al Omirului un anume bărbat evlavios pe nume Avramie și tot prin descoperire dumnezeiască Sfântul Grigorie din Omir (pomenit la 19 decembrie) a fost sfințit arhiepiscop al locului.
Creștinii au refăcut atunci Sfânta biserică închinată Sfintei Treimi pe care Dunaan o incendiase și au mai zidit o Sfântă biserică și în cinstea Marelui Mucenic Areta și a multelor mii de martiri uciși odată cu el în cetatea Nagranului.
Sfântul Areta și cei împreună cu dânsul au fost încununați de Domnul cu cununile muceniciei la anul 523.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta