Maica Domnului a alungat gripa cea aducătoare de moarte
Gheorghia Moraitis din Mesolonghi povestește: „În anul 1918 s-a abătut peste Mesolonghi o gripă mortală. În ciuda tuturor strădaniilor depuse de medici, gripa se transmite de la unul la altul și după câteva zile oamenii mureau rău de boală. În fiecare zi mureau câte douăzeci și cinci-treizeci de persoane, pe care le transportă carele și le îngropă fără să le însoțească la groapă vreun preot. Era o epidemie înfricoșătoare.
Același lucru se întâmplă și la Agrinio, unde mureau în fiecare zi patruzeci-cincizeci de persoane, în Etoliko și în satele dimprejur. Când conducătorii orașului au văzut cât de multe victime erau și cât de repede se întindea boala, s-au înțeles cu episcopul și au trimis oameni la Mănăstirea Maicii Domnului Prusiotissa. L ‑ au rugat pe egumen să aducă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în Mesolonghi, ca să înceteze epidemia. Icoana a trecut mai întâi prin Agrinio, unde chiar de la primele ore ale sosirii ei au încetat să mai moară oameni, iar cei bolnavi s-au însănătoși. Cei din Agrinio au voit să țină icoana mai multe zile, dar au venit trimiși din satele învecinate care cereau icoana, fiindcă și acolo mureau oameni.
Pe data de 1 noiembrie 1918 icoana a ajuns cu trenul și în Mesolonghi. Aici localnicii așteptau de cu noapte în locul numit Finikia. Ploua torențial și medicii recomandă să nu meargă nimeni să întâmpine icoana. Exista pericolul ca, datorită îmbulzelii, oamenii să se molipsească ușor de gripă unul de la celălalt, iar ploaia să fie înrăutățească situația, și astfel să fie mai multe victime. Dar oamenii simpli și credincioși au arătat mai mult încredere în Maica Domnului decât în medici. Și nădejdea lor n-a fost înșelată.
Au întâmpinat ‑ o, așadar, pe Maica Domnului, au adus pe jos icoana ei în Mesolonghi și au purtat ‑ o pe străzile orașului, făcând cereri pentru mântuirea lor. Nimeni nu s-a molipsit de gripă, ci chiar și cei care erau bolnavi s-au tămăduit. Din ziua în care Maica Domnului a venit în Mesolonghi nimeni nu a mai murit de gripă.
În amintirea minunilor și în semn de recunoștință la strâns bani și la făcut un sfeșnic cu șapte brațe pe care l-au dăruit mănăstirii. Au făcut și o copie a icoanei Maicii Domnului Prusiotissa, care se păstrează până astăzi în Biserica Sfintei Parascheva ”.
Comentarii
Trimiteți un comentariu