Pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora


 


Theodora a fost din Alexandria, soția a unui bărbat tânăr. La sfatul unei vrăjitoare, ea a comis adulter cu un alt bărbat și a simțit imediat rana insuportabilă a remușcării. Atunci ea și-a tăiat părul, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și s-a închinoviat în mânăstirea de bărbați Octodecatos, luându-și numele de Theodor.
Ea a uimit întreaga obște cu nevoințele ei mari, cu postirile, privegherile, smerenia și nesecatele lacrimi de pocăință, însă o tânără ce ducea o viață promiscuă l-a acuzat pe părutul Theodor că a sedus-o și că a lăsat-o însărcinată. Monahul Theodor nu s-a justificat deloc, ci a socotit această calomnie murdară plată dreaptă de la Dumnezeu pentru păcatul comis. Alungat din mânăstire, părutul monah Theodor, Sfânta Theodora, a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei desfrânate.
Ea a învins toate uneltirile și meșteșugirile diavolești: nu s-a plecat închinării la diavol, a refuzat să accepte hrană din mâinile unui părut soldat, a refuzat să asculte rugămințile chiar și ale soțului ei de a se întoarce la el, soț care prin nu se știe ce minune nimerise în acea pustie.
Dar toate acestea nu fuseseră decât înșelăciuni drăcești, pe care Theodora le-a spulberat cu rugăciunea și însemnându-se pe sine și totul în jurul ei cu semnul Sfintei Cruci.
După șapte ani, starețul mânăstirii l-a primit înapoi în mănăstrie pe părutul monah Theodor. După doi ani el a răposat și de abia atunci toți frații au văzut că el era de fapt femeie.
Un înger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taina despre Sfânta Theodora. Soțul Theodorei a venit la înmormântare și a rămas viețuind sihăstrește în chilia soției lui până la moarte.
Sfânta Theodora se făcuse vas ales al Duhului Sfânt: ea a îmblânzit animale sălbatice, a vindecat boli și a scos apă dintr-un puț uscat. Așa a proslăvit-o Dumnezeu pe cea care s-a pocăit cu adevărat, pe cea care a luptat dintru răbdarea unei inimi viteze timp de nouă ani, ca să spele un singur păcat. Ea s-a săvârșit către Domnul la anul 490.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta