Pomenirea Sfântului Cuvios Teodor Sicheotul


 

Acest cuvios Teodor s-a născut în satul Sicheon din Galatia, pentru care pricină s-a numit Sicheotul.
Copil de zece ani fiind, el s-a dat pe sine celor mai aspre postiri și privegheri, stând treaz la rugăciune în toate nopțile, după cum văzuse la bătrânul Ștefan, cel care locuia în casa părinților lui.
Maica lui, Maria, era o văduvă bogată care intenționa să-și dea fiul la învățătura armelor. Dar Sfântul Gheorghe i-a apărut odată în vis și i-a zis că Teodor era chemat la slujirea împăratului Cerurilor, iar nu la aceea a împăratului pământesc.
Sfântul Gheorghe i s-a înfățișat de multe ori și tânărului Teodor, fie ca să-l povățuiască, fie ca să-l salveze și să-l apere de anumite pericole în spre care diavolii deja îl împingeau.
La Teodor de asemenea însăși Stăpâna Cerurilor, Preacurata de Dumnezeu Născătoarea, nu de puține ori a venit. Căci nevoințele foarte tânărului Teodor întreceau și pe cele ale nevoitorilor din pustie, care se nevoiau pe atunci în părțile Galatiei. Căci el își omora patimile trupului cu foamea, setea, lanțurile și privegherea de toată noaptea. El lucra toate acestea spre a-și lega puternic sufletul de dragostea lui Dumnezeu și spre a-l face stăpân desăvârșit al trupului lui.
La dragostea lui Teodor Dumnezeu a răspuns cu dumnezeiasca Lui dragoste: El i-a dăruit putere mare asupra duhurilor rele și asupra bolilor și suferințelor omenirii. El a devenit astfel cunoscut în toate părțile ca vindecător minunat al bolilor. Din pricina marii sale curățenii, smerenii și râvne pentru Dumnezeu, el a fost ridicat Episcop în Anastasiopolis, în pofida voinței lui.
El a rămas timp de unsprezece ani în scaunul de arhipăstor, după care L-a rugat pe Dumnezeu să îl elibereze din această slujire spre a se întoarce din nou la nevoințele dragi lui. Cu adevărat, după aceea, el s-a întors la mânăstirea lui unde, la bătrâneți adânci, el și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu pentru Care cu bucurie și-a jertfit toată viața.
Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul a adormit cu pace la începutul împărăției lui Heraclie, pe la anul 613 după Hristos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta