Pomenirea Sfinților Apostoli Prohor, Nicanor, Timon și Parmena


 


Toți acești patru Sfinți sunt din numărul celor șaptezeci de Apostoli mai mici și din al celor șapte Diaconi. Ceilalți trei Diaconi sunt Ștefan, Filip și Nicolae. Sfântul Ștefan, întâiul Mucenic, se pomenește aparte în douăzeci și șapte de zile ale lunii decembrie, iar Filip în unsprezece zile ale lunii octombrie. Nicolae, din pricină de erezie, nu s-a numărat în rândurile sfinților.
Acești patru sfinți pe care îi pomenim astăzi nu au prăznuiri aparte în calendar, ci li se face astăzi împreună-sărbătoare.
Sfântul Prohor a fost sfințit de către Sfântul Apostol Petru, episcop în Nicomidia. Un timp el a fost ajutător al Sfântului Ioan Teologul, în Insula Patmos. El a scris Cartea Apocalipsei, pe care a ascultat-o din gura Sfântului Ioan. După aceea, el s-a întors la Nicomidia, unde s-a nevoit mult ca să întoarcă poporul la Hristos. El a luat moarte mucenicească la Antiohia, unde a fost omorât de necredincioși.
Sfântul Nicanor a luat mucenicia la Ierusalim în aceeași zi ca și Sfântul Arhidiacon Ștefan; curând după el iudeii cei plini de răutate au mai ucis două mii de creștini. Sfântul Timon a fost episcop în Arabia și a fost omorât prin răstignire pe cruce, pentru Hristos.
Sfântul Parmena a murit înaintea ochilor Sfinților Apostoli și a fost îngropat cu cinste de către ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta