Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic și tămăduitor Pantelimon


 


Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut dintr-o mamă creștină și un tată păgân. Mama lui s-a numit Evvula, iar tatăl lui Evstorghius. El de tânăr a studiat temeinic știința medicinei.
Sfântul Sfințit Ermolae l-a cunoscut și și l-a făcut prieten, l-a învățat creștina credință, iar mai apoi l-a botezat.
Sfântul Pantelimon apoi a vindecat minunat un orb, pe care și alți medici îl trataseră, dar zadarnic: Sfântul Pantelimon l-a vindecat pe acel om în Numele lui Hristos, apoi l-a botezat.
Confrații medici, plini de invidie și de ură, l-au denunțat pe Pantelimon ca fiind creștin și acesta a fost adus înaintea împăratului Maximian la judecată. Dar Sfântul Doctor a stat înaintea judecătorului celui pământesc cu trupul, însă înaintea Celui Ceresc cu sufletul. El a declarat cu libertate înaintea împăratului că este creștin, vindecându-l înaintea ochilor lui pe un paralitic care suferea de acea boală de ani mulți. Această minune i-a adus pe mulți păgâni la credința în Hristos. Împăratul însă l-a supus pe Mucenic unor cumplite torturi.
La Sfântul Pantelimon a venit de mai multe ori însuși Domnul și l-a vindecat pe mucenicul Său desăvârșit. Apoi au fost dați la chinuri Sfântul Sfințit Ermolae, împreună cu Ermip și Ermocrat. Osândit la moarte fiind, Sfântul Pantelimon a îngenuncheat la rugăciune, în acel moment călăul a izbit gâtul mucenicului cu sabia, dar sabia s-a îndoit, ca și când ar fi fost făcută din ceară. Călăul nu a putut să îl omoare pe Mucenicul lui Dumnezeu până ce acesta nu și-a săvârșit rugăciunea și până ce însuși nu i-a dat voie călăului să îl ucidă.
Sfintele moaște ale Sfântului Pantelimon sunt mari făcătoare de minuni. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a fost ucis sub un măslin, care îndată după uciderea lui a rodit minunat.
Numele ,Pantelimon' însemnează “multmilostiv”, “multîndurat. ”
Atotmilostivul Dumnezeu a primit sufletul dreptului Său și l-a proslăvit printre Sfinții Lui cei mari.
Acest minunat mare mucenic a luat cu cinste mucenicia pentru Hristos fiind în tânăra lui vârstă, în douăzeci și șapte de zile ale lunii iulie, din anul 304.
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreună cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.
Hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este purtat și de o frumoasă mânăstire din Sfântul Munte Athos.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta