Pomenirea Sfintei mari Mucenițe Hristina


Hristina s-a născut în cetatea Tirului. Ea fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acelei cetăți, și închinătorul la idoli. Nu se cunoaște cauza sau împrejurarea prin care părinții cei păgâni au dat acest nume fiicei lor, însă el a conținut în sine taina vieții copilului, care avea să devină o mare următoare și muceniță a lui Hristos.
Până la vârsta de unsprezece ani Hristina nu a cunoscut nimic despre credința creștinilor. Când a ajuns la această vârstă însă, tatăl ei a închis-o să locuiască într-un turn foarte înalt, în scopul de a o proteja de ochii lumii, deoarece Hristina era neobișnuit de frumoasă.
Planul tatălui era să o țină pe fiica lui în acel turn până avea să împlinească vârsta deplină a majoratului. El a înzestrat-o în acel turn cu toate cele de trebuință și cu tot confortul: slugi, obiecte de aur și argint, idoli cărora să li se închine și să le aducă jertfe în fiecare zi.
Cu toate acestea, sufletul Hristinei se simțea trist în atmosfera izolată și idolatră a turnului. Ea privea în fiecare zi pe fereastră, observând soarele și frumusețea nespusă a naturii ce strălucea la lumina zilei, și de asemenea în fiecare noapte, când se minuna de frumusețea constelațiilor. Prin aceste contemplări de noapte și zi, Hristina a ajuns să creadă tare întru Unul și Singurul Dumnezeu, și aceasta numai prin însetarea și rațiunea sufletului ei.
Iar Domnul Cel Multmilostiv, văzând însetarea și flămânzirea ei după adevăr, a trimis pe îngerul Său la mireasa lui Hristos, care a învățat-o toate cele de trebuință și pe deplin despre tainele dumnezeiești.
Atunci Hristina a dărâmat la pământ idolii cu care o înconjurase tatăl ei, stârnind astfel furia lui animalică. Acest tată a dus-o pe fiica lui la judecată, și a poruncit torturarea ei. El apoi a aruncat-o în închisoare, intenționând să o decapiteze a doua zi.
Dar în acea noapte Urban, care până atunci fusese complet sănătos, și-a dat necuratul lui suflet și s-a pogorât în moarte mai înainte ca să-și poată omorî fiica.
După aceasta, doi trimiși imperiali, Dion și Iulian, au continuat torturarea fecioarei, însă curajul nemaipomenit și uimitoarea răbdare a Hristinei, împreună cu minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ea, au întors mult popor din Tir la Sfânta Credință, în timp ce Hristina era torturată bestial, Dion deodată a căzut mort în mijlocul poporului.
Succesorul lui Dion, Iulian, i-a tăiat Hristinei sânii și limba. Mucenița a scuipat limba ei tăiată în figura lui Iulian, care a orbit pe loc.
Mucenița a luat atunci moartea prin sabie, dar ea vie este și acum în împărăția nemuritoare a îngerilor.
Sfânta Mare Muceniță Hristina a luat mucenicia cu cinste în veacul al treilea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta