Pomenirea tăierii cinstitului cap al cinstitului, măritului Proroc, înaintemergător și Botezător Ioan


 


Irod Antipa - fiul acelui Irod, care a poruncit uciderea celor douăzeci de mii de prunci din Betleem la vremea Nașterii Mântuitorului - a fost stăpân în Galileea în timpul predicării lui Ioan Botezătorul. El era căsătorit cu fiica lui Aretas, care era un prinț arab. Dar Irod, fiind roadă rea a rădăcinii celei rele, a dat-o la o parte pe legiuita lui soție și în mod nelegiuit și-a luat-o concubină pe Irodiada, care era soția fratelui lui, frate ce se afla încă în viață.
Sfântul Ioan Botezătorul a strigat tare și neînfricat împotriva nelegiuirii regelui Irod, arătându-i că nu i se cuvine lui să țină femeie pe soția fratelui lui. Din această pricină Irod l-a aruncat pe Sfântul Ioan în închisoare.
În timpul unui banchet de la curtea sa din Sevastia, în Galileea, înaintea oaspeților a jucat Salomeea, fiica Irodiadei și a lui Filip. Irod, beat de vin, a fost atât de împătimit de acest dans al Salomeei, încât i-a făgăduit că îi va da orice îi va cere, până la jumătate din împărăție. Irodiada a sfătuit-o pe fiica ei Salomeea să-i ceară lui Irod capul lui Ioan Botezătorul. Irod a dat poruncă, Ioan a fost decapitat în temniță și după cum fusese porunca, s-a adus sus, în sala banchetului, capul lui Ioan pe o tipsie.
Ucenicii lui Ioan au luat trupul învățătorului lor și l-au îngropat cu cinste, iar necurata Irodiada a luat capul lui Ioan și după ce i-a înțepat de mai multe ori limba cu un ac, l-a aruncat într-un loc necurat.
Istoria Capului Sfântului Botezător Ioan, al pierderilor și aflărilor lui succesive (în număr de trei) se vede la ziua de 24 februarie.
Pedeapsa lui Dumnezeu nu a întârziat însă să cadă asupra nelegiuiților. Prințul Areta, care a vrut să răzbune onoarea fiicei lui, a pornit război împotriva lui Irod și l-a învins. Învins fiind Irod, Caligula l-a osândit la surghiun – mai întâi în Galia, iar mai apoi în Spania.
Irod și Irodiada au trăit în surghiun, în sărăcie cumplită și în înjosire, până când s-a deschis pământul și i-a înghițit de vii. Salomeea rău a pierit la Râul Sikaris. (vezi Cugetarea dintru această zi).
Uciderea Sfântului Ioan Botezătorul s-a întâmplat chiar înainte de paștele iudeilor, dar ea se prăznuiește la 29 august deoarece aceasta este ziua în care s-a sfințit slăvita biserică închinată lui din Sevastia, ridicată chiar deasupra mormântului lui, de către slăviții împărați Constantin și Maica lui Elena. Această biserică mai adăpostește și moaștele a doi dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul, Sfinții Elisei și Avdie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta