Pomenirea Sfinților Alexandru, Ioan și Pavel, patriarhi ai Constantinopolului


 


Sfântul Alexandru a fost unul dintre Părinții de la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea, în care l-a reprezentat pe Patriarhul Mitrofan, prea vârstnic pentru a putea călători. El după aceea a fost succesorul lui Mitrofan în scaunul mitropolitan.
Când niște filozofi au vrut să aibă o dispută cu el privind probleme de credință, Sfântul Alexandru i-a zis unuia dintre ei: „în numele Domnului și Dumnezeului meu Iisus Hristos, îți poruncesc să taci!" - iar filozoful pe dată s-a făcut complet mut.
Ale lui rugăciuni le-a ascultat Dumnezeu când a scurtat viața necuratului Arie (vezi Cugetarea dintru această zi).
Sfântul Alexandru s-a săvârșit către Domnul la anul 340, întru al nouăzeci și optulea an al vieții lui pământești.
Sfântul Ioan, postitorul a păstorit Biserica lui Dumnezeu în timpul domniei răului împărat Anastasie, ereticul akefalit. El s-a săvârșit din viață la anul 595.
Sfântul Pavel al patrulea a păstorit Biserica Constantinopolului timp de cinci ani și opt luni, apoi a lăsat scaunul patriarhal și a luat în taină sfântă și marea schimă spre a se pocăi cu amar, deoarece fusese de acord cu erezia iconoclastă.
El a fost predecesorul marelui Tarasie și a trecut la cele veșnice la anul 784, în timpul domniei împăraților Irina și Constantin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta