Pomenirea Sfinților Apostoli Arhip, Filimon și Apfia


 

Arhip a fost unul dintre cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Apostol Pavel îl pomenește în Epistola sa către Coloseni și în cea către Filimon: Și spuneți lui Arhip: Vezi de slujba pe care ai primit-o întru Domnul, ca să o îndeplinești (Coloseni 4:17). Iar în Epistola către Filimon îl numește împreună-oștean: Și lui Arhip, cel împreună-oștean cu noi (Filimon 1:2).
În orașul Colose, centrul creștinătății se afla în casa lui Filimon. Aici se adunau creștinii pentru rugăciune. Scriindu-i lui Filimon, Apostolul Pavel numea casa acestuia Biserica din casa ta (Filimon 1:2).
În acel timp, Sfinții Apostoli își hirotoneau ucenicii intru episcopi, pe unii pentru eparhii anume, iar pe alții ca misionari călători. Filimon era unul dintre aceștia din urmă. Apfia, soția lui, slujea în biserica cea din casa ei!
În vremea unui festival păgânesc închinat zeiței Artemida, creștinii după obicei, s-au adunat în casa lui Filimon pentru rugăciune. Păgânii, aflând de locul rugăciunii acesteia, s-au repezit și i-au prins pe toți cei adunați acolo, inclusiv pe Filimon, Apfia și Arhip, întâistătătorii lor. La început ei au fost biciuiți, iar apoi au fost îngropați până la mijloc și bătuți cu pietre. Astfel pe Filimon și pe Apfia i-au ucis, iar pe Arhip, aproape mort, l-au dezgropat și l-au lăsat de batjocură copiilor. Copiii l-au străpuns cu cuțite. Așa și-a încheiat împreună-oșteanul Sfântului Apostol Pavel viața pe acest pământ.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta