Pomenirea Sfântului Porfirie, episcopul Gazei


 Acest mare și slăvit arhipăstor s-a născut din părinți bogați, în cetatea Tesalonicului. De la naștere și până la vârsta de douăzeci și cinci de ani Porfirie a locuit la Tesalonic. După aceea, luându-și îngăduința și rămas bun de la părinți, el a lepădat toată grija și viața lumească și s-a retras în pustia Egiptului.

Călăuzit de un părinte încercat, tânărul Porfirie a fost tuns monah și a rămas acolo timp de cinci ani.
Apoi a mers în pelerinaj la Țara Sfântă împreună cu monahul Marcu, un frate credincios. În apropiere de Ierusalim, el a dus o viață de nevoințe ascetice și duhovnicești într-o peșteră, timp de încă cinci ani.
Dar după aceea picioarele lui Porfirie s-au îmbolnăvit și el nu mai putea să meargă. Dar cu toate acestea, târându-se pe genunchi, el continua să meargă la Sfintele Slujbe ale Bisericii, într-o noapte Mântuitorul Hristos S-a înfățișat lui în vedenie, vindecându-l desăvârșit de boala lui de picioare și făcându-l întreg sănătos.
Când a fost înălțat episcop al Gazei, Porfirie a luat această cruce cu o inimă grea, căci în Gaza el a aflat doar două sute și optzeci de creștini. Toți ceilalți locuitori erau niște fanatici închinători la idoli. Doar prin marea sa credință și răbdare a reușit Sfântul Porfirie să-i convertească pe locuitorii Gazei la credința în Hristos.
El a călătorit personal la Constantinopol ca să-l vadă pe împăratul Arcadie și pe Sfântul patriarh Ioan Gură de Aur și ca să le ceară sprijinul în această luptă inegală cu închinătorii la idoli. El a găsit la aceștia sprijinul pe care îl căuta. Templele păgâne au fost închise, idolii distruși și Sfântul Porfirie a purces la zidirea unei minunate biserici, împodobită cu treizeci de stâlpi de marmură, împărăteasa Eudoxia mai ales a ajutat la zidirea acestei biserici.
Sfântul Porfirie a trăit destui ani încât să vadă întreaga cetate a Gazei întoarsă la credința în Hristos, dar aceasta a fost numai după mari lupte, suferințe și lacrimi de durere înălțate către Dumnezeu.
Sfântul Porfirie a adormit cu pace la anul 421 după Hristos. El a fost făcător de minuni atât în timpul vieții cât și după moarte. Sfintele sale moaște se află și astăzi în Gaza.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta