Sfântul Apostol Iuda



Sfântul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Apostol Iuda se număra între fraţii Domnului nostru Iisus Hristos, adică între fiii dreptului Iosif pe care îi avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea. Abia după ce dreptul Iosif a rămas văduv, i-a fost dată în grijă Maica Domnului.

Sfântul Apostol Iuda este uneori numit în Scriptură "Iuda, fratele lui lacov " (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Între cărţile Noului Testament ni s-a păstrat de la el o Epistolă Sobornicească. Acesta îşi începe astfel epistola: "Iuda, rob al lui lisus Hristos şi frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar dacă s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeaşi îndreptăţire că şi lacov, el nu o face.

Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut şi că Levi sau Tadeu. Însă, nu trebuie confundat cu celălalt Tadeu, care a făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Apostol Iuda a predicat Evanghelia în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia şi Armenia.

Ajungând să predice în ţinutul Muntelui Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni, răstignit şi omorât cu săgeţi.

Troparul Sfântului Apostol Iuda

Apostole sfinte Iuda, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

În această săptămână miercuri şi vineri sunt zile de hărţi

În această săptămână, miercuri şi vineri sunt zile de hărţi, în care nu se posteşte. Biserica a rânduit ca în săptămâna care precede o perioadă de postire să fie dezlegare la mâncăruri de dulce. Hărţi înseamnă dezlegare la toate mâncărurile, adică la produsele de carne, precum şi la lactate şi ouă.

Citeşte mai multe informaţii despre dezlegările din această săptămână


Tot astăzi facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Zosima;

- Cuviosului Părintelui nostru Zinon;

- Sfântului Mucenic Asingrit;

- Cuviosului Paisie cel Mare;

Mâine facem pomenirea Sfântului Mucenic Metodie, episcopul Pătarelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta