Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia


 


Această sărbătoare în care este cinstit Sfântul Ierarh Calinic rememorează evenimentul duhovnicesc și istoric petrecut în perioada 28 aprilie - 5 mai 2012, când moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri de seamă din Mitropolia Olteniei, precum: Catedrala Mitropolitană din Craiova, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei, Mănăstirea Lainici, Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin și Mănăstirea Clocociov.

Prezentarea evenimentului pe site-ul Mitropoliei Olteniei:

După 162 de ani de la întronizarea în scaunul de Episcop al Râmnicului Noul Severin, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a întors acasă. Moaștele Sfântului, însoțite de delegația condusă de Înaltpreasfintitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au sosit în Arhiepiscopia Râmnicului, în după amiaza zilei 30 aprilie.

Racla cu Sfintele Moaște a fost întâmpinată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea luni, în jurul orei 18,00, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, însoțit de un numeros sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii. Alaiul a fost însoțit de autorități locale, personalități ale vieții culturale, elevi seminariști și sute de credincioși din oraș și din împrejurimi.

După primirea oficială, Sfintele Moaște au fost purtate în procesiune pe străzile orașului, până la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost întâmpinate de Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. După slujba Te Deum au fost așezate la loc de cinste, spre închinare, într-un baldachin poziționat în fața Catedralei arhiepiscopale.

Sfântul Calinic s-a întors acasă

În cuvântul rostit la primirea raclei cu moaștele Sfântului Calinic, IPS Părinte Gherasim și-a exprimat emoția și a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și IPS Părinte Irineu pentru această mare bucurie. „Am așteptat cu emoție sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Calinic în eparhia pe care a îndrumat-o spre cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu, prin activitatea ctitoricească, prin rânduielile pe care le-a așezat sfintelor noastre mănăstiri, prin purtarea de grijă față de slujitorii sfintelor altare, pentru pregătirea cărora a reorganizat învățământul teologic, a reînființat tipografia, oferindu-le ajutor în slujire și misiune, prin cărți de cult și de zidire duhovnicească. Sfântul Ierarh Calinic rămâne în conștiința Bisericii prin sfințenia vieții sale, prin multele sale fapte de milostenie, prin bunătatea și blândețea sa, prin rugăciunile sale tămăduitoare de boli trupești, prin viața ascetică trăită în rugăciune neîncetată, post și priveghere, fiind învrednicit de către Preamilostivul Dumnezeu cu darul facerii de minuni și al vindecării de boli. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaștelor Sfântului Ierarh Calinic, mulțumim Inalt Preasfinției Voastre, pentru inițiativa de mângâiere a fiilor duhovnicești din Mitropolia Olteniei, prin aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic, dar și ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor participanți la aceste momente duhovnicești”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului. IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre valoarea spirituală a acestui mare eveniment, menționând că este prima dată, după 160 de ani, când Sfântul Calinic se „întoarce acasă”, la Râmnic.

Slujba Vecerniei cu șapte arhierei

A urmat slujba Vecerniei cele Mari, săvârșită de un sobor format din șapte arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, în frunte cu IPS Părinte Irineu. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei: IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„A bineplăcut lui Dumnezeu din viața pământească”

A doua zi, marți, 1 mai, ceremonialul liturgic a continuat cu Acatistul Sfântului Calinic și slujba Aghesmei mici. A urmat Sfânta Liturghie, săvârșită pe esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. La finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioșilor despre viața și minunile săvârșite de Sfântului Ierarh Calinic: „Nevoințele Sfântului Ierarh Calinic au fost cu adevărat mucenicești, trăindu-și întreaga viață în post și rugăciune. Dumnezeu i-a primit jertfa, așezându-l în ceata sfinților Săi. Aici, la Râmnic a dovedit cu adevărat că este făcător de minuni. S-a rugat pentru fiul meșterului Costache, care era bolnav de epilepsie. Tot aici a vindecat o tânără care, încălcând legământul de la Mănăstirea Frăsinei, a ajuns să fie posedată de diavol. Toate aceste minuni ale sale l-au făcut bineplăcut lui Dumnezeu încă de pe pământ. Mănăstirile și sfintele locașuri ctitorite stau mărturie peste secole jertfei pe care a adus-o spre slava Bisericii lui Hristos. Rânduiala statornicită la Mănăstirea Frăsinei a rămas și astăzi neschimbată. De aceea putem spune că prezența sfintelor sale moaște în Mitropolia pe care a păstorit-o în urmă cu peste 16o de ani sunt o mare bucurie și binecuvântare pentru noi toți”.

La final, IPS Irineu i-a înmânat IPS Gherasim o icoană frumos zugrăvită cu chipurile Sfântului Calinic și Sfântului Irodion de la Lainici, pentru a fi spre amintire momentului binecuvântat al sosirii Sfântului, din nou în mijlocul turmei sale. De asemenea, părintele arhimandrit Timotei Anastasoaie, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, i-a înmânat IPS Părinte Gherasim o icoană cu Sfântul Calinic, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În după amiaza aceleiași zile, credincioșii râmniceni au participat la Taina Sfântului Maslu. După Sfântul Maslu, ierarhii s-au deplasat în cartierul râmnicean Ostroveni unde a fost oficiată slujba de punere a pietrei de temelie pentru Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. După acest eveniment, delegația a purtat racla cu Sfintele Moaște spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria sfântului, unde au rămas până miercuri, 2 mai, după slujba Sfintei Liturghii.

Sursa: Editia de Oltenia a ziarului Lumina

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta