IZVORUL TĂMĂDUIRII


 

Minunea a 6-a

Pentru împăratul Leon cel înțelept

În vremea în care a împărățit, Leon cel preaînțelept avea o soție îmbunătățită foarte și sfântă, numele ei fiind Teofana, care s-a sfințit mai de pe urmă pentru faptele ei cele bune, după cum se vede în Sinaxar, în 16 zile ale lui decembrie. Deci mai înainte de a se sfârși Sfânta, a venit mare boală împăratului și durere nevindecată, care se zice piatră, adică se nasc oarecare pietre înăuntru în beșica udului și astupă drumul, și nu poate să iasă udul, pentru care pricină mulți au murit. Așadar, chinuindu-se împăratul Leon, s-au adunat toți doctorii, dar nu puteau să-l vindece. Iar în Săptămâna brânzei l-au strâns durerile atât, încât au hotărât doctorii că moare, și i-au gătit cele trebuincioase morții. Atunci fericita împărăteasă, văzând că nici un doctor pământesc nu putea să-l vindece, a alergat la Cel ceresc. A intrat în cămara cea împărătească și, căzând înaintea sfintei icoane a Maicii lui Dumnezeu, cu credință și cu lacrimi fierbinți se ruga ca să-i dăruiască puțină viață bărbatului ei. Deci făcând rugăciune împărăteasa cetății și rugând pe Stăpâna cerului și a tot pământul, a auzit un glas nevăzut zicându-i: „Nu te întrista, Teofano, că astăzi vine iarba cea vindecătoare, ca să vindece pe bărbatul tău”. Aceasta auzind, sfânta s-a bucurat foarte și, alergând către cel bolnav, văzu că era în ceasul cel mai de pe urmă, ca să-și dea sufletul. Și doctorii au făcut sfat ca să-l spintece, iar ea le-a zis lor: „Lăsați-l pe el, că degrabă vine alt Doctor să-l vindece”. Și după multe ceasuri, când socoteau că desăvârșit a murit, văd că vine degrabă o călugăriță, Agati cu numele, care era în biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cea din Hrisopighi, și ținând un vas cu apă din aceea vindecătoare, a zis acestea către împărăteasă: „Astăzi, când m-am sculat de dimineață și împodobeam biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, am auzit un glas, zicându-mi: «Agati, ia degrabă puțină apă din izvorul meu, ca să duci împăratului să o bea, ca să se vindece și el, și să înceteze și durerea Teofanei iubitei mele, care cu lacrimi strigă către mine»”. Deci i-a dat împărăteasa apa celui bolnav și îndată — o, grabnică izbăvire! — cum a băut-o s-a vindecat desăvârșit, și atâta putere a luat, încât s-a sculat din pat sănătos, ca și cum n-ar fi avut nici o boală.

Minunea aceasta a înspăimântat pe toți, iar împăratul a poruncit de au făcut un praznic de veselie întru aducerea aminte a acestei faceri de bine și mulțumire a Preaslăvitei Stăpânei noastre și a Celui ce S-a născut din ea negrăit, Căruia I se cuvine slava în veci. Amin. 

Minunea a 5-a

Pentru orbul pe care l-a luminat apa izvorului celui primitor de viață

Se vede în Penticostar, în vinerea cea dintâi, adică în Săptămâna Luminată, că în Constantinopol era un ostaș milostiv foarte și om îmbunătățit, Leon cu numele, cu porecla Machelie, pe care pentru bunătatea lui l-a învrednicit Dumnezeu de s-a făcut împărat mai pe urmă. Deci, când era încă ostaș, s-a întâmplat a fi într-o pădure deasă, aproape de cetate, și acolo a văzut un orb, care era din călătorie și arșiță foarte însetat. Pentru aceasta s-a întristat Leon și îl trăgea de mână ca să-l ducă mai înainte, nu cumva va afla apă ca să-l adape. Dar după ce s-a dus puțină depărtare de loc, a căzut orbul, neputând mai mult să umble de sete, iar Leon căută multe ceasuri în pădure apă și n-a aflat. De unde s-a întristat foarte, temându-se nu cumva să moară orbul de sete. Cercând dar în părțile cele mai dinăuntru, a auzit un glas zicându-i: „Nu te scârbi, o! Leone, că aproape de tine este apa, și adapă pe orb. Apoi să speli ochii lui cu dânsa, ca să cunoști puterea mea. Iar tu să știi că te vei face împărat, și atunci îți adu aminte să-mi faci aici o biserică, să locuiesc într-însa, să vină câți au trebuință de ajutorul meu, ca să afle mântuirea sufletului și a trupului”. Acestea auzindu-le Leon, cu totul înfricoșându-se, s-a bucurat că a aflat trei daruri dintr-unul pe care l-a căutat. Deci, ducându-se înainte trei pași, a aflat apă într-un lac și bând a cunoscut întru sine multă veselie și putere. Și luând din apa aceea, a adăpat pe orb, și și-a venit în fire. Apoi a spălat ochii lui, după porunca Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și îndată — o, minunile tale, Stăpână! — a văzut cel mai înainte fără de vedere, și a luat atâta veselie, pe cât poate fiecare să o înțeleagă. Și, după prorocia Maicii lui Dumnezeu, peste puțină vreme s-a suit Leon la vrednicia împărătească și a zidit o biserică în locul în care a aflat apa cea vindecătoare, în numele Preasfintei Fecioare Maria, și a numit-o pe biserică Izvorul cel primitor de viață. Fiindcă apa aceea era dăruire de la izvorul cel adevărat al vieții, adică de la Împărăteasa cea atotputernică.

Și nu numai această facere de minune a săvârșit, ci și altele nenumărate, care covârșesc la număr stelele cerului. Că apostimata (adică durerile de piept) și încuierile udului, patimile carchinelor și curgerile de sânge, frigurile, lepra, lingoarea, fierbințelile, albețile ochilor, zgârcirile vinelor și alte multe feluri de boli a vindecat Împărăteasa cea atotputernică prin apa aceea purtătoare de viață, și în fiecare zi vindecă pe cei ce pătimesc. Și morții i-a înviat, după cum mai jos vom scrie mai arătat, întru slava Dumnezeului nostru, Care din dânsa S-a născut negrăit. Căruia I se cuvine toată cinstea și închinăciunea în veci. Amin.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta