Pomenirea zămislirii cinstitului slăvitului Proroc, Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan


 Întru această sfântă zi:

- prăznuim milostivirea, minunile și înțelepciunea Domnului și Dumnezeului nostru;
- prăznuim milostivirea Lui către dreptcredincioșii părinți ai Sfântului Ioan Botezătorul, marele preot al Legii Vechi, Zaharia și soția lui, Elisabeta, care toată viața lor au dorit să aibă fiu de la Dumnezeu și s-au rugat Lui pentru aceasta cu lacrimi;
- prăznuim minunile Lui, între care se numără aceea că a dat rod pântecelui Elisabetei, care se afla la adâncile ei bătrâneți;
- prăznuim înțelepciunea Lui, Carele bine a potrivit și rânduit mântuirea noastră.
Dumnezeu a avut planul Său măreț cu Pruncul Ioan: anume, ca el să fie Prorocul și înaintemergătorul lui Hristos Domnul, Mântuitorul lumii. Prin îngerii Lui, Dumnezeu a vestit nașterea lui Isaac vârstnicei Sara, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui loan înaintemergătorul celor vârstnici și fără de rod părinți Zaharia și Elisabeta. Toți aceștia au fost oameni cu care Dumnezeu a avut anume planuri mărețe foarte, iar nașterile lor au fost vestite de îngeri.
Cum să se poată naște copii unor părinți sterpi și pe deasupra vârstnici? Dacă cineva dorește să înțeleagă acestea, atunci să nu se ducă și să-i întrebe pe oameni, căci oamenii nimic nu vor ști să spună; să nu se ducă și să întrebe știința naturală, căci nici aceasta nu îi va putea învăța nimic: faptele despre care întreabă sunt mult mai sus și dincolo de știința naturală. Ci mai curând, să meargă și să privească la Puterea lui Dumnezeu Carele a făcut toate din nimic cu Cuvântul și Care nu a avut nevoie de părinți, tineri sau vârstnici, ca să îl facă pe întâiul om, Adam.
Ci, decât să fim curioși în zadar, mai bine să ridicăm Slavă lui Dumnezeu Carele ne-a descoperit nouă păcătoșilor Puterea Lui cea mare și mare milostivirea și înțelepciunea Lui care străbat dincolo de orice lege naturală; întru care lege am rămâne legați ca într-o temniță dacă nu ar fi aceste mari minuni ale lui Dumnezeu, minuni care ne ajută să nu cădem în deznădejde și în uitarea de El.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta