Sfinții Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia


SFintii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia au trăit în vremea împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. Sfântul Filimon a fost convertit la creştinism de Sfântul Apostol Pavel, şi în casa lui se adunau creştinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soţia lui Filimon, rânduia biserica din casa ei.

Când păgânii din Colose au serbat-o pe zeiţa Artemida, Arhip, Filimon şi Apfia au fost prinşi în biserică de păgâni, şi au fost duşi înaintea ighemonului Artocles. Arhip refuza să jertfească idolilor, fapt pentru care va fi îngropat până la brâu şi ucis cu pietre. Sfinţii Filimon şi Apfia fiind supuşi la multe chinuri, s-au săvârşit muceniceşte.

Troparul Sfântului Apostol Arhip

Apostole Sfinte, Arhip, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.


Tot în această zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.


Sfânta Muceniţă Filoteia s-a născut în Atena, în anul 1522. S-a născut ca rod al rugăciunii părinţilor ei Syriga şi Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. După trei ani de căsătorie, soţul ei a murit iar ea a hotărât să intre în monahism.


A înfiinţat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat. Aici îi va adăposti pe creştinii care nu au lepădat credinţa în Hristos şi urmau a fi omorâţi. Este bătută de turci şi amentintata cu moartea în cazul în care nu va renunţa la credinţa în Hristos.


În ajunul praznicului Sfântului Dionisie Areopagitul, este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie. Plângând de durere, surorile mănăstirii au luat trupul însângerat al sfintei muceniţe şi l-au dus la Kalogreza, unde au făcut trecerea ei către cele veşnice la 19 februarie 1589.

Mai multe informaţii despre Sfânta Filoteia din Atena


Tot astăzi, face pomenirea:

- Sfinţilor Mucenici Maxim;

- Teodot, Isihie şi Asclepiodota;

- Sfântului Cuvios Conon;

- Sfântului Cuvios Ravula;

- Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Evghenie şi Macarie;


Mâine, 20 februarie, facem pomenirea Sfântului Leon, episcopul Cătăniei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta