Sfântul Porfirie


Sfântul Porfirie s-a născut din părinţi bogaţi, în Tesalonic. La vârsta de 25 de ani a lepădat grijă lumească şi s-a retras în pustia Egiptului, unde va fi tuns în monahism. După cinci ani de vieţuire la o mănăstire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, şi i se va încredinţa spre paza cinstitul lemn al făcătoarei de viaţă Cruci a lui Hristos. După un timp, Dumnezeu i se descoperă spunându-i: "Dă-mi Mie visteria - adică lemnul Crucii - pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoţesc cu o mireasă cu adevărat săraca, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o împodobeşti, ca să-şi uite sărăcia cea dintâi”. Era chemarea sa la treapta de episcop în cetatea Gaza, un loc cu multe altare păgâne. Până la Sfântul Porfirie, nimeni nu a putut să cureţe cetatea Gâzei de păgânism.

Păgânii din Gaza auzind că vine Sfântul Porfire în ţinutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Tot ce se întâmplă rău în cetate era pus pe seama venirii sale. Însă, Sfântul le răspundea numai prin minuni.

Sfântul Porfire va cere ajutor de la împăratul Constantinopolului şi de la Sfântul Ioan Gură de Aur pentru a risipi templele idoleşti. Împărătesei îi va spune: "Osteneşte-te pentru noi stăpâna, ca pentru Hristos, iar El pentru osteneala ta îţi va da un fiu, care va împăraţi înaintea ochilor tăi şi mulţi ani va vieţui intru toată buna sporire a împărăţiei". După naşterea fiului vestit, împărateasa Eudoxia îi va trimite bani Sfântului Porfirie pentru construcţia unei biserici.

Va distruge cele opt temple idoleşti vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii şi lui Marnas, iar în locul unui altar închinat zeilor va construit o biserică. Aşa a făcut Sfântul Porfirie să se umple cetatea Gâzei de slava dumnezeiască. A trecut la cele veşnice în anul 420.

Troparul Sfântului Porfirie

Îndreptător credinţei şi chip blandetilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Porfirie, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea;

- Sfintei Muceniţe Fotini - Sfânta marea muceniţă Fotinia este femeia samarineancă despre care povesteşte Evanghelistul Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, în Sfânta Evanghelie, că a vorbit cu Dumnezeul nostru Iisus Hristos la puţul lui Iacov şi a crezut în El.

Citeşte mai multe informaţii despre Sfânta marea muceniţă Fotinia

- Sfintei Fotida;

- Sfintei Anatoli;

- Sfintei Foto;

- Sfintei Paraschevi;

- Sfintei Chiriachi;

- Sfântului Mucenic Iosi;

- Sfântului Sebastian;

- Sfântului Fotin;

- Sfântului Mucenic Victor;

- Sfântului Mucenic Hristodul;

- Sfântului Mucenic Ioan Calfa.

Mâine, 27 februarie, facem pomenirea Sfinţilor Mărturisitori Procopie şi Talaleu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta