22 FEBRUARIE MOȘII DE IARNĂ POMENIREA MORȚILOR LĂSATUL SECULUI DE CARNE


 https://www.facebook.com/revistaviataspirituala/

22 FEBRUARIE MOȘII DE IARNĂ POMENIREA MORȚILOR

                                              LĂSATUL SECULUI DE CARNE


Lăsatul SECULUI DE CARNE ARE LOC ÎN FIECARE AN CU O SÂMBĂTĂ ÎNAINTE DE DUMINICĂ ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI.


CE SUNT POMENIRILE?


Pentru a putea înțelege m -ai bine ce sunt pomenirile și de ce se fac ele ne vom raporta la un scurt fragment din una dintr -e epistolele Sfântului Apostol Pavel Epistola 1 Către Tesaloniceni Cap 4 vers 13-15.

Deși teoretic noi nu putem face nimic pentru cei adromiți în realitate prin pomenirile și rugăciunile Înălțate noi încercăm să obținem de la Dumnezeu iertare și blândețe pentru cei plecați în, lumea fără de dor..."


După cum știți la pomenirea morților pe lângă feluritele alimente și uneori chiar haine date de pomană pentru sufletele celor adormiți cele m -ai importante alimente împărțite sunt COLIVA, COLACII ȘI VINUL și ocazional PIFTIE LA MOȘII DE IARNĂ ȘI FRUCTE ȘI LEGUME LA MOȘII DE VARĂ.


DE CE LA TOATE POMENIRILE SE DĂ DE POMANĂ COLIVA?


Coliva este obținută din grâu sau arpacaș iar încă din cele m -ai vechi timpuri grâul a fost considerat Ca fiind prima jertfă nesângeroasă adusă de om lui dumnezeu ca rod al muncii omului dar și ca semn al mulțumirii pentru ajutorul și binefacerile făcute.

În rețeta sa de prepare GRUL PENTRU COLIVĂ ESTE SPĂLAT DE 7 ori pentru că 7 au fost zilele creației.
După ce este bine spălat (de 7 ori) grâul pentru colivă este frământat ca o cocă și este înmiresmat cu Diferite miresme că esența de rom, bomboane, miez de nucă nucă de cocos etc.
Aceste ingrediente care sunt cu semnificație rituală simbolizează virtuțile sufletești ale celor pomeniți.


PÂINE SAU COLACUL ORI CĂPEȚELUL

Simbolizează o altă jetrfă ne sângeroasă a omului adusă lui dar și trupul sau fața Domnlui IISUS amintind de frângerea pâini de la CINA CE DE TAINĂ și fiind tot o jertfă nesâgeroasă adusă de om lui Dumnezeu din rodul muncii sale amintind pe de o parte de jertfă lui Cain și Abel iar pe de altă parte amintind de frângerea pâinii și de jertfă Euharistică făcută de Hristos la Cina cea de Taină.



VINUL

Este tot o jertfă nesângeroasă obținută din rodul viței de vie care simbolizează în chip Văzut Sângele Mântuitorului.


Așa cum am arătat m -ai sus în tradiția populară românească în afara acestor alimente consacrate ca Jertfe nesâgeroase omul obișnuiește să împartă și alte alimente. Sau obiecte ca farfuri căni, haine, etc și chiar obiecte de mobilier.


Sfinții părinți și Biserică au rânduit ca pomenirea morților să se facă pe tot parcursul anului bisericesc Dar au dedicat și o perioadă nu m-ai pentru acest lucru care începe cu 2 săptămâni înanite de POSTUL PĂRSIMILOR SAU AL SFINTELOR PAȘTI.

POSTUL PĂRESIMILOR SAU AL SFINTELOR PAȘTI DUREAZĂ 40 DE ZILE ȘI ESTE CEL MAI ASPRU DE PESTE AN.
Biserica a rânduit în această perioadă pomenire morților cu credința ÎNVIERII ÎNDEOBȘTE CE VA Avea loc ța minunatul praznic al ÎNVIERII DOMNULUI.


O SĂPTĂMÂNĂ, M AI TÂRZIU ÎN DUMINICA LUI LAZĂR SE LASĂ SEC DE OUĂ, LAPTE ȘI BRÂNZĂ.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta