Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu


Sfântul Procopie Decapolitul

Sfântul Procopie Decapolitul, după cum ne arată numele său, era din părţile Decapolei, regiune situată lângă Marii Galileii. Încă de tânăr a îmbrăţişat viaţa monahală. Sfântul Procopie s-a afirmat că apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat şi torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viaţa sihăstreasca, unde a vieţuit până la o vârstă înaintată. Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.

Troparul Sfântului Procopie


Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puştiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Talaleu

Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Iniţial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-şi trăiască restul vieţii într-un cimitir. În acest loc, timp de mulţi ani, a îndurat numeroase atacuri şi loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând şi alinând pe cei bolnavi şi pe cei aflaţi în suferinţă. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Leandru de Sevilla;

- Sfântului mucenic Ghelasie;

- Preacuviosului Ştefan;

- Sfântului mucenic Nisiu;

- Cuvioşilor Asclipiu şi Iacob;

- Cuviosului Timotei cel din Cezareea;

- Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);



Mâine, 28 februarie, facem pomenirea Cuvioşilor Părinţi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta