Policarp, sfântul nascut in temnita


Sfântul Policarp este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 23 februarie. S-a născut în temniţă, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părinţii săi fuseseră închişi pentru că nu lepădaseră credinţa în Hristos. La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfântul Irineu aflăm că Sf. Policarp a fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan.

Înainte ca părinţii lui să fie martirizaţi, este dat în grijă Calistei, o femeie bogată şi credincioasă. Potrivit tradiţie, Pangratie va da săracilor tot ce va găsi în hambarele acesteia. Ca mama să adoptiva să nu fie tulburată de milostenia sa, se va ruga lui Dumnezeu şi în urma rugăciunii, hambarele s-au umplut la loc. Datorită acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, adică "cel cu multe roade “.


Sfântul Policarp a fost hirotonit diacon şi preot de Sfântul Vucol. Episcopii prezenţi la înmormântarea Sfântului Vucol, l-au hirotonit episcop.


Sfântul Policarp în vizită la papă Anicet (154-168)


Sfântul Policarp, înainte de a fi martirizat, călătoreşte la Roma cu scopul de a rezolva problema datei pascale. În vremea aceea, existau diferenţe legate de sărbătorirea Paştilor: unii serbau Învierea Domnului pe data de 14 Nisan (aprilie), indiferent în ce zi a săptămânii cădea, deci în acelaşi timp cu Pastile evreiesc, iar alţii în prima duminică, după 14 Nisan. Deşi cei doi nu au ajuns la un acord, ei au rămas uniţi.


Sfântului Policarp i se descoperă modul în care va muri


Cu câteva zile înainte de a fi martirizat, a avut o vedenie: a văzut perna pe care dormea arsă în foc. Aşa a înţeles că avea să fie aruncat în foc.

La insistenta proconsulului Quadrat de a blestema pe Hristos, Policarp i-a răspuns: "De 86 de ani îi slujesc şi nu mi-a făcut nici un rău; cum pot eu să blestem pe împăratul meu, pe Acela care m-a mântuit?” Pentru că refuză să jertfească zeilor, primeşte pedeapsa de a fi aruncat în foc. Pentru că focul nu se atingea de el, a fost străpuns cu sabia, însă, atât de mult sânge a curs din el încât a stins focul. La rugămintea evreilor, trupul său lipsit de viaţă a fost ars.

Osemintele sale cele "mai cinstite decât pietrele preţioase şi mai scumpe decât aurul “au fost luate de creştini. Sfintele moaşte ale Sfântului Policarp sunt în Franţa, pentru că au fost luate de latini în timpul cruciadelor, iar o părticică se păstrează în Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.

Epistola către Filipeni a Sfântului Policarp

Sfântul Irineu al Lyonului mărturiseşte că Sfântul Policarp a scris mai multe epistole "către Bisericile vecine, pentru a le întări, şi către unii fraţi pentru a-i preveni şi a-i indemna “. Dintre acestea, doar una a supravieţuit, şi anume, Scrisoarea sau Epistola către Filipeni, păstrată doar într-o traducere latină.

Epistola prezintă învăţătura despre întruparea, moartea şi învierea Domnului, împotriva celor care susţineau că Hristos a avut un trup aparent şi a filosofilor păgâni. Cuprinsul ei îndeamnă la rugăciune pe conducătorii statului şi oferă sfaturi practice pentru păstrarea credinţei în Hristos.

Troparul Sfântului Policarp

Îmbelşugând rodirea Smirnei prin rugul cel mucenicesc, nemistuita mlădiţa în văpaie te-ai arătat. Cortul tău s-a adus jerfa, dospind către Dumnezeu, neamurilor hrana sfinţită, Ierarhe Policarp. Slava milostivirii lui Hristos, celei arătate în tine cu lucrarea de mari minuni căreia ne învredniceşte a fi părtaşi prin rugăciunea ta.

Adrian Cocosila

Citeşte mai multe informaţii despre Sfântul Mucenic Policarp

Rugăciune către Sfântul Mucenic Policarp
Sfinte, de Dumnezeu fericite, Policarp, în rugăciunile tale cele de-a pururea pomeneşte-ne că, revărsându-se milostivirea lui Dumnezeu peste noi, să ne învrednicim, mult roditorule, de cele spre viaţă ale Duhului roade: în inimă, dragostea: cu ochii privind către Dumnezeu, în cuget bucuria cea duhovnicească; mintea umplând-o cu neîncetată rugăciune, pacea în sufletul nostru; în piept aşezând suspinarea pentru păcate, în toate îndelunga răbdare; chipului celui dinlăuntru, bunătatea, în mâini facerea de bine; în urechi punând ascultarea Sfintelor Scripturi, iar pe limba mărturisirea adevărului, neclintiţi intru dreapta credinţă; glasului, blândeţea; pântecele pecetluit cu înfrânarea şi în tot trupul curăţia. Ca să ne învrednicim a fi moştenitori ai bucuriei celei veşnice şi părtaşi ai Împărăţiei cerurilor. Amin.

Tot astăzi, facem pomenirea:


- Sfinţilor Cuvioşi Ioan, Moise, Antioh şi Antonin;

- Sfintei Cuvioase Gorgonia, sora Sfântului Grigorie Teologul;

- Sfintei Muceniţe Tea;

- Sfântului Mucenic Clement;

- Sfântului Cuvios Mucenic Damian;

- Sfinţilor Cuvioşi Zevina, Polihroniu, Moise şi Damian;

- Sfântului Cuvios Damian de la Mănăstirea Esfigmen (Muntele Athos).

Potrivit Sinaxarului Sfinţilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxă, tot astăzi facem pomenirea:

Sfinţii Mc. PANGRATIE şi TEODORA, soţia sa, părinţii Sfântului Policarp, al Smirnei (sec. I);

Sfânta Muceniţă MARTA, fecioară din Astorga (Spania, +251);

Sfinţii Mc. SYNCROTAS, ANTIGON, RUTILUS, LIBIE, SENEROTAS şi ROGAŢIAN din Sirmium, în Panonia (sec. IV);

Sfântul POLICARP, preot la Roma (+300);

Sfânta Cuv. ROMANA, care s-a nevoit ca pustnică la Todi (Italia, +324);

Sfântul VETURIAN din Genova, ucenic al Sfântului Martin de Tours (sec. V);

Sfântul Cuv. ALEXANDRU, începătorul Mănăstirii Neadormiţilor (+430);

Sfântul FLORENTIE din Sevilia (Spania, cca +485);

Sfântul Ier. FELIX, episcop de Brescia (Italia, +652);

Sfântul JURMIN, prinţ din Anglia de Est (+653);

Sfântul Cuv. BOISIL, stareţ al Mănăstirii Melrose (Scoţia, +661);

Sfânta Cuv. MILBURGA, stareţă la Wenlock (Anglia, +715);

Sfântul Cuv. MEDRALD, stareţ la Vendome (Franţa, cca +850);

Sfănţui Ier. WILLIGIS, arhiepiscop de Mainz (Germania, +1011);

Sfântul Cuv. IOAN Secerătorul din Calabria (Sicilia, +1129);

Sfântul Cuv. POLICARP, monah din Briansk (Rusia, +1449);

Sfântul Cuv. MOISE, monah de la Lacul Alb (Rusia, +1480);

Sfântul Sf. Nou Mc. LAZĂR, preot din Hidropoliţa, în Peloponez care, aruncat într-un cuptor încins, s-a săvârşit (Grecia, +1618),

Sfântul Cuv. NAZARIE, stareţ al Mănăstirii Valaam (Rusia, +1842);

Sfinţii Sf. Noi Mucenici preoţi (Rusia, +1938):

ALEXIE (Nikolski), NICOLAE (Dmitrov) şi MIHAIL (Rajkin);

Sfântul Nou Mc. SERGHIE (Borodavkin) din Rusia (+1938).


Mâine, 24 februarie, Biserica serbează Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta