Sfântul Cuvios Vasile Marturisitorul


Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman

Pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecţi pe 29 februarie. Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360, fiind considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Cei mai mulţi istorici bisericeşti consideră că cei doi sunt originari din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi. S-au dedicat vieţii monahale încă din tinereţe, mergând la o mănăstire din Betleem. În preajma anului 385, cei doi au mers în Egipt pentru a cunoaşte vieţuirea părinţilor din pustiu. În anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot.

În jurul anului 405 au mers la Roma, încercând să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur care, cu un an înainte, fusese exilat. Sfântul Gherman a trecut la cele veşnice la Roma.

În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia şi a fost hirotonit preot. A întemeiat două mânăstiri – una de călugări, cu hramul „Sfântul Victor” şi alta de călugăriţe şi a redactat doua scrieri importante: „Convorbiri cu părinţii pustiei” şi „Aşezămintele vieţii de obşte a călugărilor”. Sfântul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.


Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tânăr a luat hotărârea să urmeze calea monahală şi să trăiască în nevoinţă.

Este numit "Mărturisitorul" deoarece în timpul persecuţiei iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credinţă, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniţă, pătimind multe chinuri.

După moartea Împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniţă. A trăit ca monah, în aspre nevoinţe duhovniceşti, până la mutarea sa la cele veşnice.

Troparul Sfântului Vasile Mărturisitorul

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Vasile; şi cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; slava Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot în această zi facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei;

- Sfântului Mucenic Nestor, Episcop de Maghid;

- Sfintelor Chira şi Marana;

- Sfinţilor şase mucenici din Egipt;

- Sfinţilor apostoli: Nimfas şi Evvul;

- Sfântului Varsos, episcopul Damascului;

- Sfântului Mucenic Avrichiu;

- Sfintei Muceniţe Chirana din Tesalonic;

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta