Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir

 


Acest mare făcător de minuni și slăvit sfânt s-a născut la Tesalonic, din părinți nobili, credincioși și foarte bogați. Dimitrie a fost singurul lor copil, pe care l-au primit în dar de la Dumnezeu în urma rugăciunii făcute cu lacrimi. Fiind singurul fiu al unor astfel de părinți, Dimitrie a fost crescut și educat în felul cel mai înalt și ales.
Tatăl lui Dimitrie a fost comandantul militar al cetății Tesalonicului. Murind el, împăratul Maximian l-a numit în loc pe fiul lui, Dimitrie. Numindu-l, prigonitorul creștinilor Maximian i-a trasat tânărului Dimitrie și sarcina de a îi extermina pe creștinii din Tesalonic.
Dar Dimitrie nu numai că nu a executat această comandă a împăratului, ci chiar L-a propovăduit pe Hristos înaintea tuturor, pe față, în toată cetatea Tesalonicului.
Auzind acestea, împăratul s-a umplut de ură față de Dimitrie. Astfel, pe când se întorcea de la o bătălie contra sarmaților, Maximian s-a oprit la Tesalonic, spre a investiga personal situația, împăratul l-a convocat pe Dimitrie înaintea sa și l-a chestionat cu privire la credința lui.
Dimitrie a recunoscut și a mărturisit fără teamă credința lui în Hristos, și a arătat totodată cât de falsă și superstițioasă este idolatria împăratului. Maximian l-a aruncat pe Dimitrie în închisoare.
Știind ce îl așteaptă de acum înainte, Dimtrie l-a însărcinat pe servitorul lui, Lup, cu împărțirea la săraci a tuturor averilor lui, el însuși pregătindu-se trup și suflet cu bucurie pentru moartea martirică care îl aștepta.
Pe când zăcea în temniță, un înger al Domnului a venit la el și i-a zis: „Pace ție, O, pătimitorule al lui Hristos! Fii viteaz și puternic!"
După mai multe zile, împăratul a trimis soldați la Dimitrie, cu porunca de a îl lichida acolo, pe loc. Soldații l-au aflat pe sfântul lui Dumnezeu la rugăciune, și l-au străpuns cu lăncii.
Creștinii au luat în taină trupul lui și l-au îngropat cu cinste. Din trupul sfântului a început să izvorască mir tămăduitor și binemiresmat. La scurtă vreme după aceea, deasupra sfintelor lui moaște s-a zidit o mică biserică.



Un nobil din Iliria pe nume Leontie suferea de o boală grea și de nevindecat. Înarmându-se cu rugăciunea, el a grăbit la moaștele Sfântului Dimitrie, aflându-și acolo desăvârșita și miraculoasa vindecare.
Cu inima revărsîndu-i-se de bucurie, nobilul Leontie a înălțat o biserică mult mai mare și mai slăvită pe locul mormântului cu sfintele moaște. Acestui nobil Sfântul Dimitrie i s-a arătat în două rânduri.
Împăratul lustinian a dorit să aducă moaștele Sfântului de la Tesalonic la Constantinopol, dar pe când lucrătorii se pregăteau să împlinească porunca, din sfântul mormânt au izbucnit fulgere și s-a auzit un glas înfricoșat care a zis: „Opriți-vă și nu atingeți!" Astfel sfintele moaște făcătoare de minuni ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au rămas pentru totdeauna la Tesalonic.
Ca apărător al cetății Tesalonicului, Sfântul Dimitrie s-a arătat aievea de multe ori, și de multe ori a izbăvit cetatea de urgii. Minunile lui sunt nenumărate.
Rușii îl socotesc pe Sfânt și protector al Siberiei, care a fost cucerită și anexată la Rusia în ziua muceniciei lui, 26 octombrie 1581.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta