File din "Impresiile unui pelerin" Stupcanu Valeria, sept 2022

IMAGINEA 1 COBORÂREA CELOR 48 DE TREPTE FOTO VALERIA STUPCANU 



 IMAGINEA 2 GROTA UNDE SE AFLĂ MORMANUL MAICII DOMNULUI FOTO VALERIA STUPCANU    

IMAGINEA 3 IZVORUL CU APĂ SFINȚITĂ DE LA MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI ( ÎN IMAGINEA 3 DE SUS ÎN JOS ÎN PARTEA STÂNGĂ A IMAGINI)

IMAGINEA 4 MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI FOTO VALERIA STUPCANU 

IMAGINEA 5 MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI     




Astăzi, 8 Martie, ne îndreptăm cu toții gândul către mame. 
 
Cine este mama cea Sfânta Născătoare de Fiul Domnului! 
... Sfânta Fecioară Maria! 

Si iată ca îmi amintesc pașii ce m-au purtat către Sfântul ei mormânt din Ierusalim. 

Cine vizitează Ierusalimul nu poate pleca fără să vadă mormântul Maicii Domnului, chiar dacă aici nu îl așteaptă decât o criptă goală. Tradiția spune că Fecioara Maria s-a înălțat cu trupul și cu sufletul la cer, la trei zile după moarte.
Cine se închină la mormântul Maicii Domnului se spune că se umple de har și pleacă împăcat! 

Niciun creștin nu se îndoiește azi că Maica Domnului a urcat cu trupul și cu sufletul la cer, în împărăția lui Dumnezeu. Poveștile din vremurile vechi spun că Fecioara Maria a murit la bătrânețe din cauze naturale. Moartea i-ar fi fost vestită din timp de un înger care a pregătit-o pentru momentul despărțirii.

La rândul ei, Maica Domnului a primit cu mare bucurie vestea că va părăsi pământul și se va ridica la ceruri, alături de Fiul ei. Moartea i-a fost senină și blândă, pe patul de acasă, înconjurată de femeile din comunitate care o iubeau și de apostolii care o prețuiau.
După ce sufletul i s-a stins, apostolii au dus trupul Maicii Domnului în cripta aleasă din Grădina Ghetsimani și au rămas să îl vegheze timp de trei zile, așteptându-l și pe Apostolul Toma, care nu ajunsese la înmormântare.

După trei zile, când a sosit Toma, el a cerut să o mai vadă o dată pe Fecioara Maria și au coborât toți în criptă, dar mare le-a fost mirarea când au găsit mormântul gol, în care rămăsese doar giulgiul. Atunci au înțeles că Maica Domnului fusese chemată în Împărăția lui Dumnezeu. 
Un document scris în ebraica veche despre 'Adormirea Mariei' susține că însuși Iisus i-ar fi indicat Apostolului Petru să se ocupe de înmormântarea mamei sale și să aleagă un loc în: 'grădina Ghetsimani, în afara zidurilor Ierusalimului, în Valea Iosafat, vale străbătută de pârâul Cedron.

 Mai multe izvoare scrise menționează tot Ierusalimul drept locul în care a trăit Maria în ultimii ani ai vieții și în care a și murit.
Conform 'Faptelor Sfântului Apostol Ioan', scrisă de Prohor, Evanghelistul Ioan ar fi plecat la Efes fără Maica Domnului, la o vârstă înaintată și în mod cert, după moartea ei. S-au mai găsit și două scrisori trimise de Sf. Ignație către Sf. Evanghelist Ioan în jurul anului 370 în care se poate citi că Sfânta Fecioară și-a petrecut ultimele zile în Ierusalim.

Scrisoarea lui Dionisie Pseudo-Areopagitul către Episcopul Titus (363), relatarea lui Ioan despre Adormirea Mariei (secolul al V-lea) și „Cartea Prea Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu' a lui Pseudo-Meliton de Sardes (secolele V-VI) plasează mormântul în Grădina Ghetsimani. Astfel, printr-o înțelegere tacită între biserici, cripta din Valea Chedronului de la Ierusalim este considerată mormântul gol al Maicii Domnului.
Începând cu anul 1757, mormântul Maicii Domnului a revenit Bisericii Ortodoxe Grecești.
Săpăturile arheologice efectuate în 1972 au confirmat faptul că mormântul se afla în spațiul unui cimitir creștin datând din secolul I și că structura sa inițială, cu trei camere, corespunde tehnicii folosite în acea perioadă.

Din biserica aflată la suprafață, mai precis din curtea ei interioară, se coboară 48 de trepte către bazilica veche din secolul al V-lea, care adăpostește mormântul. Cripta este săpată în piatră albă și găzduiește trei paraclise, paraclisul Sfinților Părinți Ioachim și Ana, cu un mic altar de închinare, și paraclisul lui Iosif, soțul Fecioarei Maria.
Piatra de mormânt a Maicii Domnului se află în cea mai adâncă parte a criptei și este săpată la mijloc după forma trupului ei, cum era obiceiul în acele vremuri la evrei. În spatele mormântului este așezată Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca, știută drept o icoană puternică și făcătoare de minuni. La altarul mormântului slujesc doar ortodocșii creștini, dar mai au altare de slujbă și celelalte trei biserici creștine și anume Biserica Romano-Catolică, Biserica Armeană și cea Coptă.
Am coborât cu sfiala și agale cele 48 de trepte înalte din piatra tip marmura alba lucioasa. După ce cobori străbați un culoar larg. În partea dreapta se afla Izvorul Sf Fecioare cu apa sfințită. Am luat și eu, am în casa.
Mormântul modest este înconjurat de crini și vegheat de Icoana făcătoare de minuni. Am mulțumit Domnului, am mulțumit Sf Fecioare ce ma vegheaza, m-am rugat. Trebuia sa plecam. Dar nimeni, parca, nu dorea acest lucru. Cu greu ne-am desprins de acel loc încărcat cu energie pozitiva. 
Sper sa revin!

Foto : S. V., Albumul pelerinului, drepturi de autor.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta