VECERNIE

    

Facere 18, 20-33

20 Și a zis Domnul: „Mare-i strigarea'mpotriva Sodomei și Gomorei, și mari fără margini sunt păcatele lor. 21 Așadar, Mă voi pogorî și voi vedea dacă faptele lor se potrivesc cu strigarea care'mpotrivă-le a ajuns până la Mine; iar dacă nu, să știu“f. 22 Oameniig au plecat de acolo și mergeau spre Sodoma, în timp ce Avraam încă stătea înaintea Domnului. 23 Și apropiindu-se Avraam, a zis: „Îl vei pierde Tu oare pe cel drept odată cu cel păcătos? și-i va fi oare celui drept ca și cum ar fi păcătos? 24 Presupunând că'n cetatea aceea sunt cincizeci de drepți, îi vei face să piară? Oare nu vei cruța tot locul acela de dragul celor cincizeci de drepți ce se află'n cetate? 25 Departe de Tine să faci una ca asta: să-l pierzi pe cel drept odată cu cel păcătos și să-i fie celui drept ca și cum ar fi păcătos! Departe de Tine! El, Cel ce judecă tot pământul, nu va face dreptate?“ 26 Zis-a Domnul: „Dacă la Sodoma găsesc cincizeci de drepți în sânul cetății, de dragul lor voi cruța tot locul“. 27 Și răspunzând Avraam, a zis: „Iată, cutez să vorbesc către Domnul meu, eu, care sunt pulbere și cenușă! 28 Să presupunem că din cei cincizeci de drepți lipsesc cinci; din pricina celor cinci vei pierde oare toată cetatea?“ El a zis: „Nu, dacă aflu acolo pe cei patruzeci și cinci, nu o voi pierde“. 29 Și din nou I-a grăit [Avraam] și I-a zis: „Dar de se vor găsi acolo patruzeci?“ Iar El a zis: „Nu, de dragul celor patruzeci nu o voi pierde“. 30 Și a zis [Avraam]: „Să nu Se mânie Domnul dacă voi mai grăi: Dar de se vor găsi acolo doar treizeci?“ Iar El a zis: „Dacă aflu acolo treizeci, nu o voi pierde“. 31 Și a zis [Avraam]: „Iată că încă mai cutez să-I vorbesc Domnului meu: Dar dacă se vor găsi acolo doar douăzeci?“ El a zis: Nu, de dragul celor douăzeci nu o voi pierde“. 32 Și [Avraam] a zis: „Să nu Se mânie Domnul meu dacă voi mai grăi încă o dată: Dar dacă se vor găsi acolo doar zece?“ Iar [Domnul] i-a zis: „De dragul celor zece, nu o voi pierde“. 33 Și dacă Domnul Și-a isprăvit vorba cu Avraam, S'a dus; iar Avraam s'a întors la locul său.    

Pilde 16, 16-33; 17, 1-16

16 Cuiburile înțelepciunii sunt mai alese decât aurul și cuiburile cunoașterii sunt mai alese decât argintul. 17 Cărările vieții abat de la rău, iar căile dreptății sunt lungime de viață. 18 Cel ce primește învățătură va fi plin de bunătăți, iar cel ce păzește mustrările se va înțelepți. 19 Cel care-și ține căile își păzește sufletul, iar cel care-și iubește viața își oprește gura. 20 Mândria merge înaintea nimicirii, iar înaintea căderii, gândul cel rău. 21 Mai bun este cel blând cu smerenie decât cel care împarte prăzile cu cel mândru. 22 Istețul în tot ce face își află bunătăți, iar cel ce se încrede în Dumnezeu e foarte fericit. 23 Unii îi numesc răi pe cei înțelepți și pe cei pricepuți, dar cei cu vorbe dulci își vor auzi mai multe. 24 Cugetarea e un izvor de viață pentru cei ce o au, dar învățătura nebunilor este rea. 25 Inima înțeleptului cunoaște ceea ce-i iese din gură, pe buze el poartă cunoaștere. 26 Fagure de miere sunt cuvintele bune și vindecare sufletului e dulceața lor. 27 Sunt căi care i se par omului drepte, dar capătul lor cată spre fundul iadului. 28 Omul care muncește, pentru el muncește și-și alungă propria sa prăbușire, dar omul sucitb își poartă pieirea în propria sa gură. 29 Omul fără minte își sapă luiși răul și foc își adună pe buze. 30 Omul sucit răspândește răul și făclie vicleană le aprinde celor răi, iar pe prieteni îi desparte. 31 Omul nelegiuit își înșală prietenii și-i îndrumă pe căi care nu sunt bune. 32 Cel ce se uită țintă plănuiește blestemății și dacă-și mușcă buzele alege tot ce-i rău; acela e un cuptor al răutății. 33 Bătrânețea e cununa cinstirii, dacă se află în căile dreptății.

1 Mai bun e un dumicat cu plăcere și'n pace decât o casă doldora de bunătăți și jertfe nedrepte, cu vrajbă. 2 Servul grijuliu își stăpânește stăpânii nemintoși și el le împarte fraților părțile. 3 Așa cum aurul și argintul se lămuresc în cuptor, tot astfel inimile cele alese, lângă Domnul. 4 Omul rău ascultă de limba nelegiuiților, dar omul drept nu ia aminte la buzele mincinoase. 5 Cel ce râde de sărac Îl întărâtă pe Cel ce l-a făcut, iar cel ce se bucură de căderea altuia nu va rămâne nepedepsit; dar cel ce simte milă, milă va afla. 6 Copiii copiilor sunt cununa bătrânilor, iar părinții lor sunt lauda copiilor.
Cel credincios are'ntreaga lume plină de bănet, dar necredinciosul, nici un bănuț. 7 Cel fără minte nu-și apropie buzele drepte, dar nici cel drept buzele mincinoase. 8 Învățătura e bună răsplată celor ce se țin de ea: oriîncotro se întoarce, ea e pe drumul cel bun. 9 Cel ce ascunde strâmbătatea umblă după prietenie, dar cel ce-i urăște ascunzișul desparte prieteni și casnici. 10 Amenințarea sfărâmă inima înțeleptului, dar nemintosul, chiar când e bătut, nu simte. 11 Omul rău scornește certuri, dar Domnul va trimite împotrivă-i înger ne'ndurătora 12 Purtarea de grijă îi revine omului grijuliu, dar nemintosul cugetă lucruri rele. 13 Din casa celui ce plătește cu rău pentru bine răul nu se va muta. 14 O lege dreaptă le dă cuvintelor putere, dar cearta și vrajba aduc după ele sărăcia. 15 Cel ce hotărăște că ce-i drept e strâmb și că ce-i strâmb e drept, acela spurcat este și urâciune în fața lui Dumnezeu. 16 De ce are nebunul de toate? că doar nu poate nemintosul să cumpere înțelepciune!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta