Pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei


 


Matei, fiul lui Alfeu, își făcea meseria de vameș în vamă la ceasul în care Domnul l-a văzut la Capernaum și i-a zis: Vino după Mine. Și sculându-se [Matei], a mers după El (Matei 9:9). După aceasta, Matei s-a dus și și-a pregătit casa spre a îl primi pe Domnul în ea: a fost locul și împrejurarea în care Domnul a rostit câteva mari adevăruri despre întruparea Lui pe pământ.
După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a propovăduit Evanghelia către parți, mezi și etiopieni.
În Etiopia el l-a sfințit episcop pe ucenicul său Platon, apoi s-a retras la rugăciune într-un munte pustiu, unde Domnul a venit și i S-a arătat lui. Sfântul Matei atunci a botezat-o pe soția și pe fiul principelui Etiopiei, și de aceea principele s-a înfuriat și a trimis gărzi care să îl aresteze pe Matei și să îl aducă în fața lui la judecată. Soldații s-au întors și i-au raportat principelui că glasul lui Matei l-au auzit, dar pe el ochii lor nu l-au văzut unde este și de aceea nu l-au putut aresta.
Principele a trimis al doilea rând de gărzi pentru arestarea lui Matei. Apropiindu-se aceștia de sfântul apostol, el a strălucit ca soarele și soldații nu au putut privi la el. De spaimă ei au căzut cu fața la pământ, și-au aruncat armele, și s-au întors înaintea principelui deșerți.
Atunci principele însuși a pornit pe urmele Sfântului Matei, Apostolul și Evanghelistul. Dar lumina pe care a iradiat-o el și de această dată l-a orbit cu totul pe stăpânitor. Dar milostiv, Sfântul Matei s-a rugat lui Dumnezeu și principele Etiopiei și-a recăpătat vederea. Dar din nefericire pentru el ochii lui cei sufletești tot orbi au rămas. De aceea el l-a arestat pe Sfântul Matei și l-a supus celor mai bestiale torturi. De două ori i-au aprins foc mare pe piept, dar puterea lui Dumnezeu l-a păzit întreg și nevătămat. După aceasta, rugându-se lui Dumnezeu, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei și-a dat sfântul lui suflet.
Principele Etiopiei a poruncit ca trupul lui Matei să fie așezat într-un sicriu de plumb și aruncat în mare. Dar Sfântul s-a arătat Episcopului Platon și i-a descoperit unde se află sicriul în care este închis trupul lui. Astfel, Arhiereul Platon a mers la acel loc și a scos moaștele Sfântului Evanghelist din apa mării. Auzind despre această minune și văzând-o cu ochii, principele Etiopiei s-a botezat și a luat numele Matei. După aceea, el s-a lepădat și s-a curățit de toate păcatele și deșertăciunile lumii și s-a făcut presbiter în Biserica lui Dumnezeu, făcându-se un plăcut al Lui.
Murind Episcopul Platon, Sfântul Apostol Matei s-a arătat în vedenie presbiterului Matei și l-a sfătuit să primească a fi ridicat în scaunul episcopal.
Presbiterul Matei a făcut așa, bine păstorind după aceea timp de mulți ani turma cea cuvântătoare a lui Hristos, până când Domnul l-a chemat la Dânsul.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a scris Evanghelia care poartă numele lui în limba aramaică. Ea a fost curând după aceea tradusă în limbă greacă, nouă parvenindu-ne doar textul grecesc, căci cel aramaic, mai vechi, s-a pierdut.
Despre acest Sfânt Evanghelist Sfânta Tradiție ne spune că un a gustat niciodată carne, ci doar legume și fructe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta