Luna noiembrie în 24 de zile: pomenirea celui dintre Sfinți Părintelui nostru Clement, episcopul Romei (+101)


 


Fericitul și preaînțeleptul Clement era roman din naștere. A fost adus la credința de marii Apostoli Petru și Pavel, de la care a învățat credința în Hristos cea adevărată, făcându-se propovăduitor Evanghelie și apostoliceștilor așezăminte. Și a fost al treilea episcop al Romei, după Lin și Anaclet.

Cu vrednicie a stat pe scaunul Romei vreme de aproape zece ani. În timpul acesta, s-a petrecut o mare dezbinare în Biserica din Corint. Mulți credincioși nemulțumiți, nu știm din ce pricini, s-au răzvrătit împotriva preoților și-i alungau de prin locurile lor. Atunci, Sfântul Clement, în numele Bisericii din Roma, scrie corintenilor o vestită Epistolă, în anul 96, care, fiind citită în bisericile din Corint, toți credincioșii și-au recunoscut greșeală, întorcându-se la calea cea dreaptă, de la care se abătuseră, făcând pace în Biserica lui Dumnezeu.

Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Clement a murit mucenic. Că, fiind prins pe vremea prigoanei lui Traian (98-117), și, nesupunâdu-se poruncii lui, a fost surghiunit într-o cetate îndepărtată numită Cherson (Crimeea), iar acolo a fost osândit să fie aruncat în mare, legându-i-se de grumaz o ancoră de corabie. Și așa s-a săvârșit de trei ori fericitul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta