Pomenirea celui între Sfinți Părintelui nostru Nifon, patriarhul Constantinopolului

 


Sfântul Nifon s-a născut în Grecia. El s-a tuns monah încă din tinerețile lui, viețuind întru toate sfintele nevoințe, până când în cele din urmă a ajuns la Sfântul Munte Athos pe care mult l-a dorit.
El s-a nevoit în mai multe mânăstiri din Sfântul Munte, dar cel mai mult în Mânăstirile Vatopedi și Dionisiu.
El a fost foarte iubit de toți părinții atoniți, atât pentru virtuțile lui rare, cât și pentru neobișnuita și marea lui blândețe. El a fost sfințit episcope al Tesalonicului în pofida voinței lui, iar apoi, doi ani mai târziu, pe când s-a aflat la Constantinopol pentru nevoi ale eparhiei, a fost înscăunat acolo Patriarh al slăvitei Cetăți, care nu avea întâistătător.
Mai către sfârșit sultanul turcesc l-a surghiunit pe Sfântul Nifon la Jedrene, unde el a viețuit ceva timp. Apoi Radu, domnitorul Țării Românești, l-a cerut pe Sfântul Nifon de la sultan, spre a-l avea păstor poporului din țara lui.
Dar din pricina nelegiuirilor lui Radu, Sfântul Nifon a părăsit Valahia și s-a întors în Sfântul Munte Athos, la Mânăstirea Dionisiu. Acolo el s-a nevoit aspru până când a ajuns întru al nouăzecilea an al vieții sale și s-a înfățișat înaintea Domnului Iisus Hristos, în Împărăția Cerurilor.
Sfântul Nifon este alcătuitorul rugăciunii de dezlegare care se citește la Slujba înmormântării.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta