Sfantul Apostol Iacov



Sfântul Apostol lacov, fratele Sfântului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Atât Sfântul Apostol Iacov, cât şi fratele său, l-au părăsit pe tatăl lor, Zevedei, precum şi activitatea de pescar, pentru a urma lui Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacov a fost de faţă la Schimbarea la faţă, de pe Muntele Tabor, dar şi la cele întâmplate Mântuitorului în grădina Ghetsimani.

După Cincizecime, Sfântul Apostol lacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania. Întors în Ierusalim, avea să pătimească multe chinuri din partea iudeilor. Sfântul Apostol Iacov, prin cuvatarile sale, pline de harul Duhului Sfânt, a reuşit să aducă mulţi iudei şi păgâni la credinţa în Hristos. Dintre aceştia, tradiţia i-a consemnat pe vrăjitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, şi pe Iosia, toţi opozanţi a Apostolului. Acesta din urmă a fost chiar condamnat la moarte, împreună cu Sfântul Apostol Iacov, luând amândoi cununa muceniciei în anul 45.


Troparul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 3

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.


Condacul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 2

Cele de sus căutând...

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.



Tot în această zi, facem pomenirea:

- Sfântului Ignatie Briancianinov;

- Sfântului Clement;

- Sfântului Mucenic Maxim;

- Sfântului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei;

- Sfântului Donat, episcopul Evriei;

- Sfânta Muceniţă Arghira;


Mâine, 1 mai, facem pomenirea Sfântului Proroc Ieremia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta