Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului



Sfântului Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfântul Simeon a făcut parte din cei Şaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea.

După moartea Sfântului Apostol Iacob, vărul său, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, păstorind până la o vârstă înaintată. Potrivit istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. Tradiţia spune că atunci când a primit cununa muceniciei, în timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon avea peste o sută de ani. Izbucnind în Palestina o persecuţie atât asupra iudeilor, cât şi asupra creştinilor, bătrânul Episcop Simeon a fost prins şi supus la chinuri cumplite. Sfântul Apostol Simeon a murit fiind răstignit asemenea Domnului.

În jurul anului 106 a început prigoanei declanşată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutaţi nu numai creştinii, ci şi toţi urmaşii lui David. Tot atunci, câţiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunţat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 (sau 23) de ani şi-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul şi ceilalţi se întrebau cum de acel bătrân în vârstă de 120 de ani putea să îndure astfel de chinuri. Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie că urmează morţii Domnului, Sfântul Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruinţă a muceniciei.

Tot în această zi, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Ioan Mărturisitorul;

- Sfinţilor Apostoli Aristarh, Marcu şi Zinon;

- Sfântului Mucenic Puplie;

- Sfântului Evloghie primitorul de străini;

- Sfântului Mucenic Lolion cel nou;

- Sfântului Preacuvios Ştefan, Episcopul Vladimirului;

Mâine, 28 aprilie, facem pomenirea Sfinţilor Apostoli Iason şi Sosipatru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta