Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum



Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif sunt cinstiţi atât pentru faptul că au apărat învăţătura ortodoxă în fata influenţelor calvine, cât şi pentru că au întărit unitatea romanilor în jurul dreptei credinţe.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului între anii 1640 şi 1643. S-a născut în Tara Ardealului, în jurul anului 1600, într-un sat din Transilvania, din părinţi drept-credincioşi. Din copilărie a intrat în obştea Mănăstirii Putna din Moldova unde a învăţat caligrafia şi tehnica pictării icoanelor. Atât pentru învăţătura lui aleasă, cât şi pentru viaţa lui îmbunătăţită, Dumnezeu a rânduit să fie ales în scaunul de mitropolit al Ardealului. Potrivit tradiţiei, a fost hirotonit intru arhiereu la Târgovişte. De aici s-a întors fiind inslatat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români. Pentru că refuzat acest lucru, mitropolitul a fost trimis în închisoare, unde a stat vreme de nouă luni. După eliberare a plecat la Mănăstirea Putna, unde a şi trecut la Domnul.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania dintr-o familie de sârbi stabilită în părţile Aradului, însă o bună perioadă a vieţii sale a locuit în Tara Românească. La Târgovişte a fost călugărit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, păstorind vreme de douzecisipatru de ani însă, tot într-o perioadă în care la conducere se aflau principii calvini. În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat şi trimis în temniţă. Nu se ştie data exactă când a trecut la cele veşnice.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe când acesta era exilat la Jolkiev, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Romano-Catolică, fapt pentru care a fost aruncat în închisoare. Nu se ştie cu exactitate perioada cât a stat în închisoare. Fiind eliberat a încercat să-şi reocupe scaunul episcopal, dar fără să reuşească. Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a murit în jurul anului 1711.

Pe 21 octombrie 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, stabilind ziua de prăznuire la 24 aprilie. Un alt roman transilvănean pomenit în calendarul ortodox pe 24 aprilie este episcopul Iosif al Maramureşului, după cum că hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe la 20 iunie 1992.

Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ierarh Simion Ştefan. Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ierarh Simion Ştefan, mitropolitul Transilvaniei, a avut loc pe 30 octombrie 2011.

Troparul Sfinţilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif

Mărturisitori ai Ortodoxiei şi buni arhipăstori ai Bisericii lui Hristos, îndreptători ai poporului, Preafericiţi Ierarhi purtători de biruinţă, Iorest şi Sava, cei ce v-aţi învrednicit de cunună vieţii, rugaţi-vă Domnului să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Sava Stratilatul;

- Sfintei Cuvioase Elisabeta;

- Sfinţilor Mucenici Pasicrat şi Valentin;

- Sfinţilor Mucenici Eusebie, Neon, Leontie şi Longhin;

- Sfântului Mucenic Duca;

Mâine, 25 aprilie, facem pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu şi a Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta