Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic



Sfânta Matrona a fost o copilă săracă şi orfană, roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic. Aceasta neîncetat îşi bătea joc de credinţă Matronei, şi tot timpul cauta toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos şi să meargă împreună cu ea la sinagogă. Când Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit că sluga să merge în ascuns la biserică creştinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagogă noastră, ci te-ai dus la biserică creştinească?" La această întrebare Matroană a răspuns: "De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştinească, iar de la sinagogă iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică".

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini şi a lăsat-o fără mâncare. Însă, Matroană şezând în genunchi la rugăciune şi slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu. După aceasta Matrona a mai fost încuiată şi înfometată încă de două ori. A murit din cauza lipsei de hrană. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creştinii au luat trupul muceniţei şi l-au îngropat cu cinste. Episcopul cetăţii aflând că la mormântul muceniţei Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Muceniţe Matroană.

Troparul Sfintei Matroană din Tesalonic

Mieluşeaua Ta, Iisuse Matroana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc cu Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Chiric din Apro;

- Sfinţilor Mucenici Filet Sincliticul, cu soţia lui, Lidia, şi cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu;

- Sfinţilor Mucenici Ioan şi Baruh;

- Sfântului Proroc Anania;

- Sfântului Cuvios Pavel, episcopul Corintului;

- Sfântului Cuvios Eutihie;

- Sfântului Cuvios Ioan din Licopolis.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta