Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil



Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria; el este cel care a vestit "taina cea din veac ascunsă”; el este vestitorul Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Sfântul Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a înfăţişat şi lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. El este trâmbita ce aduce veştile cele bune ale lui Dumnezeu.

Potrivit unor Sfinţi Părinţi, tot Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună şi Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cum că vor naşte o fată, pe Maica Domnului. Se mărturiseşte că tot el este cel care l-a însoţit pe Moise, în pustie, atunci când dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seamă dintre toate cetele îngereşti, el stând lângă Tronul lui Dumnezeu şi ducând omului cele mai mari veşti dumnezeieşti.

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, când sărbătorim Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe 13 iulie, când facem pomenire de minunile săvârşite de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Troparul Sfântului Arhanghel Gavriil

Mai marele Voievod al Oştilor cereşti, rugamu-te pe ţine noi nevrednicii. Ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi, cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: Izbăveşte-ne din nevoi ca un mai mare peste cetele puterilor celor de sus.

Tot astăzi, facem pomenirea:

- Sfinţilor Mucenici Montanus preotul şi Maximă, soţia lui;

- Sfinţilor 26 de Mucenici care au pătimit în Gotia;

- Sfinţilor Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alţi 40, din părţile Răsăritului;

- Sfântului Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;

- Sfântului Sfinţit Mucenic Irineu din Srem;

- Sfântului Cuvios Malhu;

- Sfântului Cuvios Vasile cel Nou.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Muceniţe Matrona din Tesalonic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta