Postul și Tainele Bisericii

Postul și Tainele Bisericii
    Postul este abținerea benevolă de la anumite mâncăruri și băuturi considerate de dulce, precum  ouă, lapte, brânză carne de origine animală, pește, etc în această perioadă mulți credincioși înlocuiesc carnea cu soia și produse vegetale. Sfinții Părinți ai Bisericii Răsăritene au rânduit în cursul anului bisericesc care începe la 1 septembrie mai multe perioade de pregătire duhovnicească în funcție de praznice pe care urmează să le prăznuim

Postul este împărțit în două categorii
Post ușor ( în care este permisă mâncarea cu ulei și pește și se poate gusta puțin vin ) în postul Nașterii Domnului până la Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Milelor Lichiei sâmbătă și duminică în afară de prima săptămână și în Postul Mare de Praznicul Bunei Vestiri și cel al Intrării Domnului în Ierusalim(Floriile).
Post aspru cu ajunare totală dacă este posibil acest tip de post este postul Mare
Post de o zi miercuri și vineri, 29 august Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și înainte mergătorul Domnului Iisus Hristos. Pe 29 august postim în amintirea minunii aflării Sfintei Cruci a Domnului, când Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin vând să descopere crucea pe acolo trecând un convoi mortuar mortul a fost  atins de cele trei cruci când a fost atins de Crucea Mântuitorului acesta a înviat după petrecerea acestei minuni mama lui Constantin împreună cu Patriarhul Macarie al Ierusalimului au ridicat Crucea în văzul poporului cântând troparul “Mântuiește Doamne Poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu Crucea Ta Mântuiește Poporul Tău. “   
Miercurea și vinerea postim în amintirea prinderii și Răstignirii lui Hristos de asemenea, Sfinții Părinții Părinți ne mai îndeamnă să postim în ziua de luni pentru sănătate și nu în ultimul rând postim în cazul în care ierarhul locului instituie acest lucru exemplu caz de calamitate naturală molime.




Taina Sfântului Maslul

    Aceasta este una dintre cele șapte Taine ale Bisericii , conform prevederilor canonice și tipiconale poate fi oficiată de doi până la șapte preoți. Taina Sfântului Maslu este alcătuită din rugăciuni puternici care au drept scop vindecarea sufletească și trupească a celor suferinzi aceasta se poate săvârșii în de obște în biserică sau individual în casa bolnavului .

Taina Spovedaniei

Considerată și al doilea Botez Spovedania curăță sufletul omului de impuritățile păcatelor săvârșite cu știință sau fără știință . Noi credincioșii în momentul când decidem să mergem la spovedit trebuie să mergem asumat cu inima deschisă și să nu ascundem niciuun păcat pentru ca le vom avea îndoite când mergem să ne spovedim nu mergem la PREOTUL Om ci îl avem prin preot în fața ochilor noștri pe Hristos care ne dezleagă prin mâna văzută a preotului și prin formula te iert și te dezleg de toate păcatele în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh amin. După primirea dezlegării urmează aplicarea medicamentului adică  a canonului care se administrează de către preotul Duhovnic în funcție de gravitatea păcatelor tocmai pentru îndreptarea credinciosului.

Taina Împărtășaniei

Se administrează în totdeauna, după spovedanie și numai dacă credinciosul binecuvântarea de a o primii se administrează pe ne mâncate, preoții merg în vizite pastorale la casele credincioșilor pentru a spovedii și împărtășii bătrânii bolnavi ne deplasabili aceștia se împărtășesc potrivit rânduielii cu miride  uscate muiate în vin și apă aceste miride se scot în Sfânta Noapte a Învierii se lasă la uscat până în marțea luminată, în acest timp se verifică stagiul de uscare apoi, marți se mărunțește și se păstrează în Sfântul Chivot de pe Sfânta Masa chivotul este biserica în miniatură. Copii până la vârstă de 7 ani se pot împărtășii fără spovedanie.    


sursa  Stanciu
Andrei Sfian

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta