Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Autonom


 


În timpul prigoanelor lui Dioclețian, Sfântul Autonom a părăsit Italia și a venit în partea asiatică a Bitiniei, la un loc care se numea Soreoi. Aici, el a adus pe mulți la Hristos și le-a zidit lor o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.
La Soreoi, Sfântul Autonom s-a sălășluit în casa unui creștin evlavios, pe nume Cornelius, pe care mai întâi l-a sfințit presbiter, iar mai apoi, episcop. Nu departe de Soreoi se afla cetatea Limnae, locuită în întregime de păgâni. Sfântul Autonom a mers în această cetate și îndată a luminat pe mulți cu Lumina Sfintei Evanghelii. Faptul acesta i-a umplut de ură pe acei idolatri, care au venit la Soreoi, au năvălit în Biserica Sfântului Arhanghel Mihail în timpul slujirii Sfintei Liturghii și l-au ucis pe Sfântul Autonom în altar și pe lângă el mulțime de creștini care se aflau în biserică.
În timpul domniei marelui Constantin, Severian, un înalt aristocrat de la curtea imperială, a înălțat o Sfântă biserică deasupra moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Autonom.
La două sute de ani după mucenicia lui, Sfântul Autonom s-a arătat unui anume soldat pe nume Ioan. Acest Ioan a săpat și a aflat moaștele Sfântului Sfințit Autonom cu totul întregi și neputrezite și mulți care erau bolnavi și-au aflat vindecarea prin atingerea lor. Așa proslăvește Domnul pe aceia care L-au proslăvit în timpul vieții lor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta