Pomenirea Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia și a celor împreună cu dânsa


 

Ea a fost fiica lui Filip, eparhul întregului Egipt și s-a născut la Roma. La vremea aceea creștinii fuseseră izgoniți din Alexandria și trăiau în afara cetății.
Fecioara Eugenia i-a cercetat pe ei și a îmbrățișat credința lor din toată inima. Fugind din casa părinților ei însoțită de doi fameni credincioși ei, ea s-a botezat întru Numele lui Hristos de către Arhiereul Ilie.
Ascunsă în straie bărbătești, ea a intrat într-o mânăstire de monahi unde s-a tuns întru îngerescul chip. Ea atât de mult s-a curățit pe sine cu postul, cu rugăciunea și cu toate nevoințele, încât Dumnezeu i-a dăruit puterea vindecării bolilor.
Ea a vindecat-o astfel pe o femeie foarte bogată, pe nume Melanthia. Dar Melanthia după aceea a voit să o ademenească pe Sfânta Eugenia la desfrâu, fiind înșelată de haină și locul în care trăia, crezând că este bărbat. Fiind respinsă de Sfânta Eugenia, această femeie rea s-a răzbunat și a pârât-o eparhului, ca odinioară desfrânata egipteancă pe Iosif cel cast. Eparhul a poruncit ca toți monahii acelei mânăstiri să fie aruncați în închisoare, inclusiv Eugenia.
Dar fiind Sfânta Eugenia adusă înaintea tribunalului, ea s-a dat pe față, arătând că este fiica eparhului.
Filip, plin de fericire, s-a botezat pe loc împreună cu toată casa lui și a fost înălțat episcop al Alexandriei.
Auzind de aceasta, împăratul de la Roma l-a trimis pe comandantul Terentius în Egipt să îl ucidă pe Filip. Acesta a plătit asasini care să îl ucidă pe Filip în taină.
Sfânta Eugenia s-a strămutat atunci la Roma, împreună cu mama și cu frații ei. Ea acolo a adus fără frică și cu zel dumnezeiesc la Hristos mulțime de păgâni, în special fecioare, între acestea s-a aflat și prea frumoasa Basilla. La scurt timp după convertirea ei Basilla a fost decapitată pentru Hristos, după cum îi prorocise Sfânta Eugenia. Atunci au fost omorâți pentru Hristos și eunucii Sfintei Eugenia, Protus și Iachint. La urmă a venit la mucenicie și Sfânta Eugenia, prin ale cărei rugăciuni se sfărâmase la pământ marea capiște a zeiței Diana.
Torționarii au aruncat-o mai întâi în apă, apoi în foc, dar Dumnezeu a păzit-o pe ea. Domnul Iisus Hristos a venit la ea în închisoare și i-a vestit că va lua mucenicia în Slăvita Zi a Nașterii Lui, precum a și fost.
Ea a fost decapitată la Roma, în ziua de 25 decembrie a anului 262. După moartea ei, Sfânta Eugenia s-a arătat în slavă mamei ei și a mângâiat-o.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta