Cugetare: Domnul lisus Hristos Cel născut la Betleem a fost închinat mai întâi de păstorii și înțelepții (astrologii) din răsărit, adică și de oamenii cei mai simpli, și de cei mai înțelepți ai acestei lumi.


 Chiar și astăzi, închinătorii cei mai sinceri ai Domnului Hristos, Dumnezeul și Mântuitorul lumii, sunt pe de o parte oameni cu adevărat simpli, iar pe de cealaltă cei cu adevărat înțelepți. Căci simplitatea pervertită și înțelepciunea semi-doctă au fost totdeuna cei mai mari dușmani ai dumnezeirii lui Hristos și ai Evangheliei Lui.

Dar cine au fost acești înțelepți de la răsărit? Inrebarea aceasta și-a pus-o Sfântul Dimitrie al Rostovului. El crede că ei au fost regii unor cetăți sau ținuturi mai restrânse din Persia, Arabia și Egipt, în același timp, ei erau adânc cunoscători ai științei astronomiei. Lor le-a apărut acea Stea minunată, care pe ei i-a înștiințat de nașterea unui împărat Nou.
După Sfântul Dimitrie al Rostovului, steaua aceasta le-a apărut magilor cu nouă luni mai înainte de Nașterea Domnului Hristos, adică, la vremea zămislirii Lui în pântecele Preasfintei Fecioare Maria de Dumnezeu Născătoarea. Ei au petrecut nouă luni în studierea acestei stele, în pregătirea de călătorie, și în călătoria propriu-zisă. Ei au sosit la Betleem la foarte puțină vreme după Nașterea Mântuitorului lumii.
- Unul dintre magi s-a numit Melchior. El era foarte vârstnic, cu plete lungi, albe, și barba la fel. El I-a adus în dar Domnului aur.
- Al doilea s-a numit Caspar, el era cu fața îmbujorată, tânăr și fără barbă. El I-a adus în dar Domnului tămâie.
- Al treilea s-a numit Baltazar, el era negru la față, și cu barba foarte deasă. El i-a adus în dar Domnului smirnă.
După moartea lor, trupurile lor au fost mutate la Constantinopol, de la Constantinopol la Milano, iar de la Milano la Colonia [Koln]. Putem adăuga că acești trei înțelepți au fost reprezentanții celor trei rase principale de oameni descinse din cei trei fii ai lui Noe: Sem, Ham și lafet.
Magul din Persia i-a reprezentat pe urmașii lui lafet [rasă albă], cel din Arabia pe ai lui Sem [semiții], iar cel din Egipt pe cei ai lui Ham [rasa neagră].
Astfel se poate spune că, prin intermediul celor Trei Crai de la Răsărit, întreaga umanitate s-a închinat Domnului Dumnezeu lisus Hristos întrupat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta