Pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Clement, episcopul Ancyrei


 


Clement s-a născut în anul 258 d. Hr. , în cetatea Ancyrei, dintr-un tată păgân și o mamă creștină. Binecredincioasa lui maică Eufrosina a prorocit moartea martirică a fiului ei și a părăsit această lume pe când fiul ei avea doar doisprezece ani.
Prietena ei Sofia l-a luat pe Clement la casa ei și l-a crescut ca pe un fiu al ei, în credința creștină.
Clement era atât de vestit pentru virtuțile lui creștinești, încât la vârsta de douăzeci de ani fu intronizat episcop al Ancyrei. Deși tânăr cu anii, avea înțelepciunea unui bătrân încercat, căci prin mari înfrânări își îmblânzise trupul său cel tânăr. Clement nu se hrănea decât cu legume și apă, negustând niciodată nici un fel de carne.
În timpul domniei lui Dioclețian a fost torturat “mai cumplit decât oricine, de la începutul lumii. ” Douăzeci și opt de ani a petrecut în prigoane și în temnițe. Odată, pe când îl loveau peste față, îl scuipau și îi zdrobeau dinții, el îi strigă lui Domențian, torționarul său: “îmi faci o mare cinste, o Domențiane, căci nu pe mine mă ucizi, căci și fața Domnului meu a fost lovită, batjocorită și scuipată, ci iată, tu pe mine nevrednicul de chinurile Domnului meu mă învrednicești!”
Când Clement a fost adus la Roma înaintea împăratului Dioclețian, împăratul a așezat toate instrumentele de tortură de o parte și multe daruri bogate de cealaltă, între care medalii, haine scumpe și aur: adică tot ceea ce putea oferi împăratul și îl puse pe Clement să aleagă.
Mucenicul lui Hristos privi cu dispreț la toate darurile împăratului și alese instrumentele de tortură, cu care fu chinuit cumplit: îi smulseră carnea până când i se văzură oasele goale, în sfârșit un soldat din Ancyira îi tăie capul pe când, ca episcop, slujea Dumnezeiasca Liturghie. Aceasta a fost în anul 312 de la Hristos. Minunile pe care lucrează Sfântul Clement de atunci încoace sunt fără șir.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta